Manisa'da Gündem

Afet çalışanlarına "Ruhsal Sorunlar ve Dayanıklılık" konferansı

GÜNDEM

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yer alan Umke personeli ile Manisa Afad İl Müdürlüğü personeline yönelik "Ruhsal Sorunlar ve Dayanıklılık" konferansı verildi.

(Telif hakları saklıdır)

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Umke Personeli ile Manisa Afad Personeline Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci tarafından, afet çalışanları için psikolojik dayanaklığıyla ilgili olarak "Ruhsal Sorunlar ve Dayanıklılık" konusunda konferans verildi.

Konferans öncesinde konuşan Manisa İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erol Karaca, konferansın aynı zamanda ekim ayında başlayacak ve koordinatörlüğünü Manisa İl Sağlık Müdürlüğünün yapacağı, amacının afet sonrası kurtarıcıların psikolojik dayanıklılıklarını yükseltmek amacıyla müfredat, çevrimiçi eğitim sistemi kurulmasına yönelik hazırlık çalışmaları içerisinde yer aldığını kaydetti.

Proje ortaklarının Manisa'dan Afad, İspanya ve Romanya'dan araştırma enstitülerinin olduğunu anlatan İl Müdürü Karaca, hedef kitlenin ise afetlere giden kurtarıcılar ve görevliler ile UMKE ekipleri ve gönüllüler olduğunu, maçlarının ise afet sonrası kurtarıcıların psikolojik dayanıklılıklarını yükseltmek ve müfredat, çevrimiçi eğitim sisteminin kurulması olduğunu vurguladı.

PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞI ARTTIRILMIŞ AFET PERSONELİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

İl Müdürü Karaca, "Bir online eğitim platformu oluşturmak istiyoruz. Bu eğitim platformu her zaman başvurabileceğimiz 7x24 uzaktan erişimi olan bir platform olacak. Kendi kendini ayağa kalkabilen, kendini yenileyebilen arkadaşlara ihtiyacımız var. Amacımız da bu. Projede Avrupa Birliği ülkelerinden birkaç kurumla birlikte işbirliği yapıyoruz. Ancak en büyük ortağımız AFAD, onlarla birlikte omuz omuza elele yürüyeceğiz inşallah. Alanda çok daha etkin, güçlü, dayanıklı afet uygulayıcıları ya da profesyonellerin oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu da yaygınlaştırma faaliyetleriyle daha sonra gerek Manisa'mızda gerekse ülke çapında bu platformu yaygınlaştırarak psikolojik dayanıklılığı arttırılmış, sağlamlaştırılmış afet personellerinin oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

BİZ TEK VÜCUT BÜYÜK BİR DEVLETİZ

Dünyada zarar veren olaylardan bir tanesinin atom bombası olduğuna işaret eden Afad Manisa İl Müdürü Osman Pıhtılı ise 6 Şubat'ta ülke olarak yaşadığımız depremin onlarca kat büyüğü olduğunu vurguladı.

İl Müdürü Pıhtılı, "Ama hamdolsun biz afet bölgesinde biz tek vücut, tek yürek, hep birlikte sivil toplum kuruluşlarıyla, vatandaşlarıyla görevli personellerimizle beraber biz afetin yaralarını çok hızlı bir şekilde sardık ve sarmaya da devam ediyoruz. Biz büyük bir milletiz ve büyük bir devletiz. Bunun başka bir izahı yok. En zor anında o insanları, dimdik durmak, onlara destek olmak, onların hayatını normale döndürmek zorundasınız. Bu noktada da sahada çalışan personeller bizde anlarlar, psikolojik travmalara girebiliyorlar." diye konuştu.

PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK KIŞLIK ÖZELLİĞİ DEĞİLDİR

Yapılan açılış konuşmaları ardından "Ruhsal Sorunlar ve Dayanıklılık" konferansı veren MCBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci, dayanıklılığın, bireyin stresli olayların üstesinden gelebilmesi, iyileşme ve güçlenme becerisi ile olumsuz etkileri olan yaşam olaylarına karşı bireyin değişimlere uyum sağlayabilme, zorlayıcı olay ve durumların olumsuz etkilerine karşı korunabilme ve olumsuz deneyimden daha güçlenerek çıkabilmesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Deveci, "Dayanıklılık ile ilgili tanımların, sorunla karşılaşıldığında gelişimi sağlayan kişisel nitelikler, olumlu sonuca ulaşılmasını sağlayan koruyucu etmenler ve risk etmenlerinin karmaşık etkileşimi, zor, stresli ve travmatik durumlarla baş ederken olağan bir şekilde işlevsellik göstermeye devam edebilme, hayatın kaçınılmaz aksiliklerine ve tersliklerine yanıt vermeyi, bunların üstesinden gelmeyi ve gelişmeyi öğreten erdem ve biyolojik ve psikolojik gelişime büyük sekteler vurabilen önemli zorluklara maruz kalındığında yeniden olumlu bir uyumun kazanılmasını kapsayan dinamik bir süreçtir. Önemli sıkıntılar ya da zorlayıcı yaşam olaylarına maruz kalındığında, bireylerin iyilik hallerini sürdürmelerini sağlayan psikolojik, sosyal, kültürel ve fiziksel kaynakları kullanma becerileri ve bu kaynakların, bireysel ve toplumsal düzlemlerde kültüre uygun, anlamlı şekillerde sağlanması ve deneyimlenmesi gerçekleşir. Psikolojik Dayanıklılık ise bir kişilik özelliği olarak değil, olumsuz deneyime karşı bireyin yanıtı/tepkisi olarak görmek daha yerindedir. Dayanıklılık yalnızca stres yaratan durumun olumsuz etkilerine karşı direnmekten ibaret değildir. Kişinin değişimlere uyum sağlama, stresli yaşam olayını gelişme fırsatına çevirebilme, problem çözme becerilerini geliştirme, gündelik yaşamına eskisi gibi geri dönebilme gücü ve stres yönetimi konusunda yetkinleşme ile güçlenme gibi alanları da kapsamaktadır. Dayanıklılık yalnızca stres yaratan durumun olumsuz etkilerine karşı direnmekten ibaret değildir. Kişinin değişimlere uyum sağlama, stresli yaşam olayını gelişme fırsatına çevirebilme, problem çözme becerilerini geliştirme, gündelik yaşamına eskisi gibi geri dönebilme gücü, stres yönetimi konusunda yetkinleşme ve güçlenme gibi alanları da kapsamaktadır." şeklinde bilgiler verdi.

Düzenlenen konferans sonunda Manisa İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erol Karaca tarafından MCBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci'ye teşekkür belgesi takdim edildi.

Konferans, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.