Manisa'da Gündem

Aile Hekimlerinin çalışma şartları iyileştiriliyor

GÜNDEM

Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Erol Karaca, makamında düzenlediği basın toplantısında Aile Hekimlerinin çalışma şartlarına yönelik yeni yönetmelik hakkında açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının soruları cevaplandırdı.

Gündemde 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren aile hekimliği yönetmeliğine yönelik açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Erol Karaca, konunun kamuoyunda konuşulur ve tartışılır hale geldiğini ama yanlış anlaşılmalara meydan vermemek adına açıklama yapmayı uygun gördüklerini vurguladı.

Kamuoyunu ve hekimleri doğru bir şekilde bilgilendirmek istediklerini kaydeden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Yeni yönetmelik daha çok aile hekimlerimizi giriş kapısı olarak, sağlığın başlangıcı olarak niteleyip, arkasından koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini önceleyen, bunlarla güçlenen ve aile hekimlerimizin işlevselliğini arttıran, sonuçta da verimli bir sağlık hizmeti sunumunu amaçlayan bir yönetmelik aslında. Bizler de bunu anlatmaya çalışıyoruz. Birinci basamak hizmetleri bizim için çok önemli. Bu sistemi doğru kurgulamamız gerekiyor. Bu yönetmelik aslında zorunlu bir uygulamadan ziyade gönüllülük esasına dayanan, doğru yere doğru şekilde yönlendirme amacı güden bir yönetmelik çerçevesi çiziyor." dedi.

"AİLE HEKİMLERİNİN MADDİ KAYBI OLMAYACAK"

Bakanlığın maddi anlamda aile hekimlerine bir katkı sağlamayı düşündüğünü ifade eden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Bakanlığımız bunu da teşvik sistemi üzerinden yani koruyucu önleyici hizmetlere yönelik uygulamalar yaptığımızda bunun teşvik edilmesi eskiden muayene ağırlıklı bir uygulama birinci basamağımızda vardı. Bunu daha çok koruyucu, önleyici yani toplum sağlığını koruyan, kronik hastalığın takibine öncelik veren bir odak noktasına taşımak istiyor sayın bakanımız. Bu şekilde biz de teşvik ödemeleriyle maddi anlamda aile hekimlerimize bir miktar daha katkı sağlayarak bunu toplum sağlığını korumayı planlıyoruz. Hekimlik felsefesine uygun, tıbbi etik anlamında hepimizin yani özlemle beklediği aslında bir gelişme. Yeni bir bakış bu anlamda da." dedi.

"BİZDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI OECD ÜLKELERİNİN 2,5 KATI"

Yönetmelik le alakalı olarak kamuoyunda, sağlık camiasında, hani aile hekimleri ilaç yazamayacak ya da vatandaşlar ilaca ulaşamayacak, ilaçlarını yazdıramayacak gibi farklı yöne kaydırma teşebbüslerinin olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Karaca, "Doğrusunu anlatmaya çalılşıyoruz, bizim için ilaç konusu önemli. Akılcı ilaç kullanımlarını yıllardır bilimsel olarak zaten hepimiz destekliyoruz. Biz de antibiyotik kullanımları çok yaygın ve gereksiz kullanım da çok fazla. Bizde antibiyotik kullanımı OECD ülkelerinin 2,5 katı. Yani biz ilaç yazılmasını engelleme değil, doğru ilaç yazılmasını sağlama, doğru hastaya, doğru ilacı, doğru zamanda kullanma şeklinde bir yaklaşımla, yönetmelikle aile hekimlerimize ve vatandaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Bu bu sadece bir örnek." dedi.

"MANİSA'DA 490 AİLE HEKİMİ VAR"

Manisa'da 490 civarında aile hekimi olduğunu ve yeni girişlerle sayının 500'e dayandığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Tabii aile hekimliği yönetmeliğinde hekim başına düşen nüfusların azaltılması da öngörülüyor. Eskiden kalabalık nüfuslarla bu koruyucu hekimlik yani kronik hastalık taranması, takibi daha zordu. Ama yeni gelen yönetmelikle hekim başı nüfus sayısı azaltılıyor. Bizim ilimizde mesela nüfus şu anda aile hekimi başına ortalama 2 bin 970 kişi civarında. Bu rakam günden güne değişebiliyor. Giderek azalıyor. Bunu 2 bin 700'lere doğru ve sonrasında zaman içerisinde bir iki yıl içinde 2 bin 500'lere doğru indirmeyi hedefliyoruz. Bu nüfus azaltımıyla beraber de tabii aile hekimi daha rahat çalışma ortamı bulacak ve hastalarımızla daha fazla ilgili net zaman ayırıp kronik hastalık takiplerine, anne ve bebek sağlığına yönelik uygulamalara daha fazla yer vermiş olacak. Amaçlanan bu aslında, bizim de istediğimiz bu. Doktorlarımız belki tabii henüz daha fiiliyatta görmedikleri için bunun gerçekleşmesini bekliyorlar. Burada kesinlikle bir maddi kayıp söz konusu değil. Biz şunu diyoruz. Sizin muayene yükünü alıyoruz, onun yerine kronik hastalıkları takipli, koruyucu önleyici hizmetlere yöneldiğiniz takdirde bunu da teşvik olarak daha fazla size veriyoruz şeklinde bir uygulama getiriyor bize. İlaç kullanımı konusunda vatandaşlarımızın da bu noktada hekimlerimizin önerilerine uygun olarak komşudan, elden komşudan değil de hekimlerimizin önerilerine uygun reçeteleri tatbik etmesini bekliyoruz. Teşvik yöntemiyle hekimlerimizin bunu sağlamasına çalışıyoruz. Eskisi gibi yazan yine eski maaşını alacak. Bir kaybı olmayacak. Ama yeni şekilde olayı ele alıp, antibiyotik oranlarını düşürmeye çalışan hekim, bir önceki ayın bir önceki yılın verilerine göre daha OECD rakamlarına doğru yaklaşan hekimler bundan tabii ki kazanç sağlamış olacak. Olay sadece maddiyatla da ilgili değil. Iyi hekimlik uygulaması örnekleri. Hekim de kendini mutlu hissedecek. Çünkü bu sistemde birden fazla çok sayıda başvuruların olduğu yani öyle bir karmaşa içerisinde gitmeye başladık." dedi.

"AİLE HEKİMLERİNİN HASTANEDEN RANDEVU KONTENJANI VAR"

Yeni yönetmelikle Aile Hekimlerinin hastaları için hastanelerden çeşitli polikliniklere hasta yönlendirme kontenjanı olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Karaca, "Yeni yönetmelikte aile hekimine randevu önceliği getiriliyor. Aile hekimi sağlığın giriş kapısı oluyor. Artık aile hekimi üzerinden bu sağlık sistemine giriş yapılsın istiyoruz. Yani birinci basamakta hastalarımız gereği olan ya da ihtiyacı olan ikinci basamaklara gitsin. Bir şekilde ikinci basamağa doğrudan başvuran hastalarla ilgili de yavaş yavaş yaptırımlar geliyor, duyuyorsunuzdur. Böyle bir gündem de var. Normal vatandaşın sıra alamadığı belli bazı doktorlara aile hekimlerinden randevu önceliği olacak. Sz hastaneye aile hekimini üzerinden gidip ya benim şöyle bir şeyim var. Aile hekimi de uygun görürse sizin adınıza randevuyu hastaneden çok daha kolay alabilecek. Bakanlığımız bunu şu anda sisteme yerleştiriyor, uygulamaya da geçti büyük ihtimalle." şeklinde konuştu.

Önce Aile Hekimliği

Yeni aile hekimliği yönetmeliğinin halk sağlığını doğrudan merkeze aldığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Karaca, yeni düzenlemeyle hekim başına düşen hasta sayısının azalacağını vurgulayarak, aile hekimliklerindeki muayene sürelerinin artacağını ve böylelikle hekim hasta bağının güçleneceğine dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürü Karaca ayrıca; bir bebeğin anne karnındayken başlayan serüveni, gebe-lohusa izlemleri, bebek-çocuk izlemleri, aşıları, okul izlemleri, evlilik taramaları, kronik hastalık tarama ve izlemleri ile devam ettiğini, kişinin doğumundan ölümüne kadar aile hekimliği çalışanlarının takibinde kaldığını, bu nedenle bir aile hekimliği birimine kayıtlı olmanın, koruyucu sağlık hizmetlerinden sürekli olarak faydalanabilmenin ve bu hizmeti kolay ve ulaşılabilir şekilde almanın önemine değindi.

Son düzenleme ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlamasının yapıldığını, özellikle kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalık yükünü azaltmayı ve halk sağlığını korumayı amaçladıklarını ifade etti. Bu yönetmeliğin amacına ulaşabilmesi için vatandaşlara da sorumluluk düştüğünü belirten Karaca, ülkemizin daha sağlıklı bir geleceğe ulaşabilmesi için vatandaşlarımızın aile sağlığı merkezlerinde tarama ve muayenelerini yaptırmaları ve aile hekimlerinin önerdiği sağlıklı yaşam tavsiyelerine uymalarının büyük önem arz ettiğini söyledi. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.