Manisa'da Gündem

"Eğitimde temizlik ve güvenlikten tasarruf olmaz"

GÜNDEM

Eğitim İş Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Dirlikli, "Çocukların güvenliğiyle, sağlığıyla temizlik ve hijyeniyle ilgili herhangi bir tasarruf yapılmaz." dedi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Dirlikli, yeni yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Çocukların güvenliğiyle, sağlığıyla temizlik ve hijyeniyle ilgili herhangi bir tasarruf yapılmaz." dedi.

Manisa Öğretmenevi toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Eğitim İş Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Dirlikli, gerek internet haberleri, gerek yazılı basında, gerek görsel basında Manisa 1 Nolu Şubesinin genel merkeziyle koordineli olarak tüm Türkiye genelinde yapılacak işlemlerde seslerini daha gür duyurmayı hedeflediklerini vurguladı.

İster Manisa yerelinde isterse de Türkiye genelinde olsun okulların açıldığı andan itibaren bir güvenlik, bir temizlik, bir hijyen ve bir personel sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Dirlikli, "Bunu biz gerek eylemlerimizde, gerek söylemlerimizde sürekli dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz. Yani bu üç gün eylem yaptıktan sonra unutulacak bir konu değil. Okullar açıldığı haftayla birlikte veliler, kapılarda güvenlik görevlilerini bulamadılar. Çocuklar özellikle anaokulu birinci sınıf gibi küçük yaşta çocukları olanlar, ilkokul düzeyinde çocukları olanlar servis problemleriyle, taşıma problemleriyle karşılaştı. Giderilmesi için bir şifayen Milli Eğitim Müdürlüklerine ilgili müdür yardımcılarına, kurum müdürlerine ilettik, tabii onlarda bunu istemiyorlar ama okullar açılmadan önce bu özellikle kurumlarda çalıştırılacak personel, güvenlik ve taşıma meselesi çözüme kavuşturulmalıydı." dedi.

"TASARRUF EĞİTİMDE YAPILMAMALI"

Yine okullar açılır açılmaz velilerden 'işte imkanlarımız olmadığı için para toplamak noktasında bize geliyorlar' dediklerini duyduk diyen Başkan Dirlikli, "Yani Milli Eğitim Bakanlığı ya da Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir takım tasarruflar yapacaksa bunu Milli Eğitim ya da eğitim üzerinden yapmasını çok yanlış buluyoruz. Yani çocukların güvenliğiyle, sağlığıyla, temizlik ve hijyeniyle ilgili herhangi bir tasarruf yapılmaz, yapılamaz ve yapılmaması gerekir. Kurumlara gidip görebilirsiniz, değerli basın mensubu arkadaşlarım. Yani okul müdürleriyle de görüşebilirsiniz ki ben eminim ki her biriniz bu konuda fikir sahibisiniz. Okul müdürleri de size şunu söyleyecek. Bize herhangi bir bütçe ayrılmıyor ki biz kapıya bir güvenlik koyamıyoruz. Dolayısıyla velilerimizden, okul aile birliği üzerinden para toplamak durumunda kalıyoruz. Evet bakan bir yandan açıklama yapıyor. Diyor ki velilerden kesinlikle para toplanmayacak. Bir kuruş para istemeyeceksin diyor okul müdürlerine. Okul müdürleriyle görüşüyorsunuz böyle değil gerçekler. Biz kapıya güvenlik koyamıyoruz. Okul aile birliği üzerinden .firmalarla anlaşarak bu işi çözüyoruz. Biz taşıma olayını çözemiyoruz. İlgili taşıma şirketleriyle görüşüyoruz. Konuya girmek istemiyoruz. Veliyle taşıma şirketini muhatap aldınız. Kaç para derse velinin ekonomisi yeterse çocuğunu servise verebiliyor." diye konuştu.

"OKUL İÇİNDE YAŞANAN SORUNLAR AYRI"

Sayacakları onlarca problemden sadece bir iki tanesini açıkladığını vurgulayan Başkan Dirlikli, "Okulların içine girdiğimizde şunu gördük. Ders yılı başladı, koridorların temizliği noktasında, tuvaletlerin temizliği noktasında ciddi problemler var. Yani bırakın velileri, öğrencileri okuldaki öğretmenler, idareciler hatta kurumun idarecileri, yöneticileri, müdürleri, müdür yardımcıları rahatsız durumda. Yani ne yapalım? Personelimiz yok noktasına geldi. Çevre köyler biraz daha şehir merkezi dışındaki kurumlara, okullara gittiğimizde şunu fark ettik. Personel bulmak için çıkardıkları çözüm, günlüğü 564 liradan sigortasız çalıştırılmak üzere haftanın üç günü işe gelmesi istenen hizmetliler. Ben artık şaşırıyorum yani. Devlet kendi eliyle sigortasız, işçi çalıştırıyor, inanamıyorum. Sadece 564 lira günlük ve sigortasız, haftanın üç günü ve okul müdürleri köylerden velilerin anneleri teyzeleri, babaanneleri, ninelerinden bize yardımcı olur musunuz? noktasına gelmiş durumdalar. Bakın bu çok içler acısıdır. Bir çöp personel bulamıyoruz. Yerine üç günlük günlüğü 564 liradan sigortasız personel bulup okulun çözmeye çalışıyoruz. İşte eğitimden tasarruf noktasına geldiğinizde okullarda tuvaletlerin, koridorların, hijyenik olmayan ortamlarda eğitim yapıldığını görürsünüz. İnsanların güvencesiz çalıştırılmaya gayret edildiğini görürsünüz." diyerek sert dille eleştirdi.

"BU POLİTİKALARDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ"

Özellikle eğitim üzerinde olan konuları hükümetin daha dikkatli ele alması gerektiğini vurgulayan Başkan Dirlikli, "Bu politikalardan derhal vazgeçilmeli" diyerek "Tasarruf yapılacaksa gereksiz ısınmada mesela bölgelere göre kaloriferlerin çalışması, havaların ısındığına göre ayarlama yapılabilir." dedi.

Başkan Dirlikli, Halk Eğitimi Merkezlerinde de tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek yüzlerce öğretmenin işsiz kaldığını ve bunun da takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.