Manisa'da Gündem

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

GÜNDEM


MCBÜ Hafsa Sultan Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, "Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebilen bir hastalık. Ama geç fark edilirse tedavi süreci zor ve yorucu olabilir." dedi. 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Dr. Öğretim Üyesi Özgür Yıldırım, kadınların sağlığını korumak ve bilinçlenmelerini sağlamak için Ocak ayının 'Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı' olduğunu belirtti. 
Rahim ağzının rahmin alt kısmında bulunduğunu ve vücudun önemli bir parçası olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, bazen burada kötü huylu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyebildiğini buna da 'rahim ağzı kanseri' dendiğini söyledi. 
Bu hastalığın genellikle yavaş ilerlediğini ve lk başta belirti vermeyebileceğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, "Ama unutmayın, erken teşhis edilirse kolayca tedavi edilebilir. İşte tam da bu yüzden düzenli kontroller çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebilen bir hastalık. Ama geç fark edilirse tedavi süreci zor ve yorucu olabilir. İşte bu yüzden erken teşhis hayat kurtarır. Birkaç dakikanızı ayırarak yaptıracağınız bir test, size sağlıklı ve mutlu bir hayatın kapılarını açabilir. Kendinizi sevdiğinizi göstermek için bu fırsatı kaçırmayın." diye konuştu. 

Rahim Ağzı Kanseri Taramaları Ücretsiz Yapılıyor

Sağlık Bakanlığı'nın, kadınların sağlığını korumak için ücretsiz tarama hizmetleri sunduğunu, üstelik bu testlerin çok kolay ve kısa sürede tamamlandığında dikkati çeken Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, "Jinekolojik muayene ve yapabileceğiniz testlerden, HPV DNA Testi 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir uygulanır. Bu test, HPV enfeksiyonunu tespit eder ve sonuç pozitifse ileri incelemeler yapılır. Pap Smear Testi ise 30-65 yaş arası kadınlara, HPV testiyle birlikte uygulanır. Rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri erkenden yakalar. Bu testler tamamen ücretsiz ve erken teşhis sayesinde hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca, 9-26 yaş arası kız çocuklarına ve genç kadınlara HPV aşısı önerilmektedir. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için bu fırsatlardan yararlanın. Unutmayın, bu testler hayatınızı değiştirebilir." dedi. 

Taramalar İçin Nereye Başvurabilirsiniz?

Rahim ağzı kanseri taramaları için Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılabildiğini ifae eden Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, "Size en yakın merkeze gitmek için aile hekiminize danışabilir veya e-Devlet üzerinden randevu oluşturabilirsiniz." şeklinde bilgi verdi. 

Kanserden Nasıl Korunabiliriz?

Rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yollarından birinin HPV aşısı yaptırmak olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, HPV'nin (Insan Papilloma Virüsü), bu kanserin en büyük nedenlerinden biri olduğunu belirterek "Aşı, özellikle genç yaşta yapıldığında daha etkili olur. Bunun yanında düzenli testler yaptırmak, erken teşhis için çok önemlidir. Ayrıca sigara içmemek, sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak da sizi koruyabilir. Kendinize iyi bakmak, uzun ve sağlıklı bir hayatın anahtarıdır. Rahim ağzı kanseri her kadını etkileyebilir. Ancak bazı kişiler daha fazla risk altındadır. Örneğin, erken yaşta cinsel ilişkiye başlayanlar, sigara kullananlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, uzun süre hekime danışmadan doğum kontrol hapı kullananlar daha fazla risk altındadır. Bu yüzden sağlıklı alışkanlıklar edinmek, sigara içmemek ve düzenli kontroller yaptırmak çok önemlidir. Kendinizi sevin ve sağlığınızı ihmal etmeyin." diye konuştu. 

Unutma, Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kadınların kendilerini ve sevdiklerini bilgilendirerek, düzenli kontrollerini yaptırmaları tavsiyesine bulunan Dr. Öğretim Üyesi Yıldırım, "Anneni, teyzeni, ablanı düşün. Onların sağlıklı kalmaları için cesaretlendirici olabilirsin. Onları kontrollerini yaptırmaya teşvik et. Unutma, erken teşhis hayat kurtarır ve sen bu farkı yaratabilirsin. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi çok kolaydır. Hastalarımız daha hafif tedavilerle çok iyi sonuç alabiliyor erken evrelerde. Ama geç kalındığında tedavi zorlaşabilir ve hastalık yayılabilir. Bu ay, kendine ve sevdiklerine bir iyilik yap. Rahim ağzı kanseri hakkında bilgi edin ve doktoruna danış. Testlerini yaptır ve geleceğine umutla bak. Hayat senin elinde! Kendini sev, sevdiklerine örnek ol ve onların da taramalarını yaptırmaları için bilgilendir. Sağlıklı ve mutlu bir toplum için ilk adımı at. Sağlık kontrollerini erteleme! Çünkü hayatın kıymetli ve sağlıklı bir yaşam senin en büyük hakkın." dedi. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.