Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre Manisa'da evsel atıklardan ziyade en büyük sorun arıtma tesis olmayan OSB'ler. Manisa'da Maski'ye ait çalışır vaziyette toplam 23 adet atık su arıtma tesisi olduğu, bir tanesinin de inşaatının devam ettiği, ayrıca proje aşamasında olan 4 tane atık su arıtma tesisi mevcut.
Manisa'da 7 OSB'den 3'ünde arıtma tesisi var Manisa'da Gediz nehrini en fazla kirletenler Organize Sanayi Bölgeleri. Manisa'da toplam 7 tane OSB'den sadece 3 tanesinin atık su arıtma tesisi var. Akhisar Zeytin OSB ile Turgutlu OSB ve Muradiye OSB'nin arıtma tesisi yok. Kula Deri çiler Sitesinin arıtma tesisleri var ancak işletmeyle ilgili sıkıntıları var olup, 1-2 ay içerisinde tam kapasite faaliyete geçmiş olacak. Ne kadar yeterli olduğunu ise çalıştırma sonucunda görülecek.
Kesilen büyük cezalar var Edinilen bilgilere göre, Manisa'da 2023 yılında 142 idari yaptırım cezasıyla toplamda 62 milyon 601 bin liralık ceza uygulanmış, 2024 yılında 72 tane idari yaptırım cezası var ve toplamda 26 milyon 788 bin liralık bir ceza kesilmiş.
2023 yılında olan bu cezaların çoğunluğunu oluşturan geri dönüşümcülerde bu sene herhangi bir ceza durumu olmadığı için ve 2023 yılında çokça yangınlardan dolayı yüksek miktarda cezalar olmuş, ondan dolayı daha fazla ceza kesilmiş olarak görünüyor.
En son geçen hafta Büyükşehir Belediyesine Maski Turgutlu iş terminleriyle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından santralinde incelemelerde bulunulmuş, havaya tam filtrelemeden, deşarjdan dolayı bir cezai müeyyide olacaktır.
Bugün başlasalar Arıtma Tesisleri yapımına 3 yılda faaliyete geçer Manisa'da şu anda Turgutlu ve Muradiye OSB'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisiyle yapmayı düşündüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylanmış bir atık su arıtma tesisi projesinin var olduğu öğrenildi.
Akhisar Zeytin OSB ise uzun yıllardır beklenilen ama bir türlü gerçekleşmeyen öz sermayesiyle yapmayı düşündüğü bir arıtma tesisi var. Tesisin yapımına bugün başlamış olsalar en az 3 yıl sonra yani 2027 yılına kadar bunu bitiremezler. Manisa maalesef Gediz'i hemen temizleyemeyecek. En azından tesisler yapılıncaya kadar kirletmeye devam edilecek. Bugün başlasalar en az 3 yıl sürecek bu tesislerin yapımları. Çünkü en az 2 yıl inşaat ve onu devreye alma, projelerinin onaylanması, ihaleye çıkılması vesaire işler, deneme süreçleri gibi. Yani bugün başlanırsa yaklaşık üç yıllık bir zaman zarfına Ihtiyacı var Manisa'nın Gediz'i kirletmemesi için.
Köprübaşı ilçesinde Arıtma Tesisi Yok
Belediye bazında ise Köprübaşı ilçesinin hiç arıtma tesisi yok. Köprübaşı ilçesindeki atıklar kalıcı ortama, kuru dere yatağına, oradan da yeraltı sularına karışıyor veya en yakın büyük nehirlerden birine katılıyor. Belediyenin arıtma tesisi yapma girişimleri yok ama yapmayı düşünülüyorlar, projelerinin hazır olduğu öğrenildi.
Köprübaşı ve Muradiye OSB'ye yer tahsisleri de toprak koruma kurulundan yapılmış durumda. Demirci Atık Su Arıtma 2025 yılı Ocak ayını bulabilir, yüzde 90 oranında tamamlanmış. Demirci en azından o yönüyle kurtarılmış olacak ama Köprübaşı şu anda arıtması olmayan bir ilçe. (Turgay Duyar)