Manisa'da Gündem

Manisa'da rol model olacak 'Çalıştay'

GÜNDEM

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 'İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler Çalıştayı' gerçekleştirildi. Ülke genelinde ilk kez yapıldığı belirtilen Çalıştay'ın rol model olarak yurt geneline yayılabileceği belirtildi. Manisa'da intihar girişiminde bulunanlar içerisinde kadınlar önde iken, intihar sonucu ölüm oranlarında erkeklerin daha fazla olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı'nda "İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması" hedefleri doğrultusunda Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 'İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler Çalıştayı' gerçekleştrildi.

Yunusemre İlçesi Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen Çalıştay'a Manisa Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Kılıç, MCBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci ile kamu kurumlarında intihar ile ilişkili bölümde çalışan yaklaşık 120 sağlık çalışanı katıldı.

ÜLKEMİZDEKİ İNTİHAR ORANI SON 40 YILDA YÜZDE 50 ARTIŞ GÖSTERMİŞ

Toplantıda açılış konuşması yapan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı ve İl Sağlık Müdür vekili Uzm. Dr. Fatma Neslim Yağlı,

Çalıştay'ın konusu olan intihar davranışının tüm insanlık için gerçekten soğuk, tıp mensupları olarak içinde dramatik unsurlar içeren bir konu olduğunu kaydetti.

İl Müdür vekili Yağlı, "İntihar, dünya çapında önlenebilir ölümlerin en sık nedenleri arasında yer alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her 40 saniyede bir kişi, yılda ortalama 800 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybetmektedir. İntihar girişimleri ise bu oranın 10-20 katı olarak ifade edilmektedir. Her intiharın geniş kapsamlı sosyal, duygusal ve ekonomik sonuçları vardır ve dünya çapında bireyleri ve toplulukları derinden etkilemektedir. İntihar 15-35 yaş arası gençlerde ilk üç ölüm nedeninden biridir. İntihar oranı Ülkemizde her ne kadar batı ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük görünse de son 40 yılda yüzde 50 artış göstermiştir." dedi.

MANİSA'DA İNTİHAR GİRİŞİMİNDE KADINLAR ÖNDE İKEN, ÖLÜM ORANLARINDA ERKEKLER DAHA FAZLA

İntihar olaylarında erkeklerin kadınlara oranla sayılarının daha fazla olduğunu vurgulayan İl Müdür vekili Yağlı, "TÜİK verilerine göre ülkemizde 2023 yılında 999'u kadın 3 bin 62'si erkek olmak üzere toplamda 4 bin 61 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir, kaba intihar hızı yüzbinde 4.76'dır. Manisa'da 2023 yılında ilimizde kolluk kuvvetlerinden aldığımız verilere göre 556 kadın, 415 erkek olmak üzere toplam 971 kişi intihar girişiminde bulunmuştur. Kadınların intihar girişimi oranı erkeklere göre daha yüksektir. Manisa'da 2023 yılında 71'i erkek, 18'i kadın olmak üzere toplamda 89 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir, ilimizin kaba intihar hızı yüz binde 6.05'dir. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'ndan edinilen intihara teşebbüs vakaları ile tamamlanmış intihar vakalarının aileleri ile İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli meslek elemanlarınca bireysel görüşme yapılmıştır." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE DİĞER İLLERE ROL MODEL OLACAK BİR ÇALIŞTAY"

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen 'İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler Çalıştayı'nın diğer illere rol model olabileceğini vurgulayan MCBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci ise şöyle konuştu:

"Türkiye'deki diğer illere öncülük olabilecek önemli bir çalışma. Manisa bu konuda öncü illerden birisi. Daha önce bağımlılık alanında bir çalıştay yapmıştık, şimdi de intihar alanında. Bizden sonra da Çalıştayı'n diğer illerde muhtemelen takip edecektir diye düşünüyoruz. Hedefimiz intihar konusunda özellikle meslekle ilişki, mesleği, meslek ile ilişkili olabilecek, intiharla ilgili mesleklerde bilgilendirme yapmak, o konuda eğitim vermek. Biraz daha bu konuda kişileri aydınlatmak ve tabii ki bunları topluma da yansıtmak. O amaçla biz burada özellikle değişik mesleklerden, işte güvenlik kuvvetleri var, psikologlar var, doktorlar var, sosyal çalışmacılar var., hizmet uzmanları var. İntihar ile ilişkili alanlarda çalışan birimleri davet ettik ve arkadaşlarımızla eğitim vereceğiz. Toplumda bilinçli bir şekilde intiharı azaltmaya yönelik., intihar olasılığını azaltmaya yönelik çalışmalar yapacaklar."

Yapılan protokol konuşmaları sonrasında Çalıştay kapsamında özel guruplarda yer alan yaşlılar, ergenler ve gençlerde intihar olmak üzere 3 ayrı gurupta eğitimler devam etti.

Çalıştay, hazırlanmasında emeği geçen kurum temsilcilerine Törene katılan protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.