Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Erol Karaca, 2018 yılında boşaltılan Moris Şinasi Çocuk Hastanesi binasının Kültür varlığı olarak tescillendiğini, binanın yıkılmayarak, güçlendirerek Manisa'ya kazandırılacağını duyurdu.
Makamında düzenlediği basın toplantısında Gazeteciler in sorularını yanıtlayan İl Sağlık Müdürü Karaca, Manisa'da uzun yıllar Çocuk Hastanesi olarak hizmet veren Moris Şinası Çocuk Hastanesi binasının 2018 yılında depreme dayanıklılığı olmadığı gerekçesiyle boşaltıldığını kaydetti.
Manisa'da o yıllarda hem Şehir Hastanesinin açılması hem de Merkezefendi Devlet Hastanesinin de hizmete başlamasıyla beraber hastane binasının boşaltıldığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Karaca, "Depreme dayanıksızlık nedeniyle boşlatıldı. Tabii 1930'lu yıllarda yapılmış bir bina. Çocuk Hastanesinin yerine bu hizmetleri önce şehir hastanemize, daha sonra da Merkez Efendi Hastanemizdeki çocuk servislerine, çocuk yeni doğan servislerine taşıdık. Bir şekilde binamız da şu anda arkasından bir tescil geldi. Kültür Varlığı olarak bina tescillendi." dedi.
"BİNA GÜÇLENDİRİLEREK KULLANIMA AÇILACAK"
Binanın tescillenmesiyle koruma altına altına alındığını ve kısa süre içerisinde güçlendirme çalışmasına başlanacağını kaydeden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Dolayısıyla o binayı koruyup bir şekilde kullanacağız, müze olarak da kullanabiliriz. Sağlık hizmetleri sunumuyla ilgili, ayaktan sağlık hizmeti sunumuna yönelik bir çerçeve de çizilebilir. Kullanımına yönelik planlamalarımız devam ediyor. Binamızın da bir hayırseverimiz var. Onun yardımıyla restorasyon ve röleve çalışmalarına bir miktar başladık." diye konuştu.
"BİNA İSMİ DEĞİŞTİRİLMEYECEK"
Hastanenin adının değişip değişmeyeceğini şeklinde soru üzerine İ Sağlık Müdürü Karaca, "Hastanemizin ismi asla değişmez. Orası kültürel bir varlığımız ve Manisa'nın bir sembolü. Moris Şinasi ismi değiştirilmeyecek. Orasını biz ayaktan bir sağlık hizmeti sunumuyla taçlandırılıp, idari bir bina şeklinde, bir müze olarak da şekillendirilebilir. Bakanlığımız o konuda devreye de girdi ve çalışıyorlar. Hani yurt dışı Amerika Birleşik Devletleri bağlantısı da var biliyorsunuz. Oradan bir fondan belli miktar para da geliyordu, bir ara sekteye uğradı ama şu anda Merkezefendi Devlet Hastanesi bünyesinde tekrar bir hesap açıldı. O ilişkiyi sürdürmek istiyoruz. Organik bir ilişki, yıllara dayanan, geleneksel bir süreç. Hepimizin Manisa'da yaşayan, çocukluğunu burada geçirenlerin hastanesi, Moris Şinasi herkes için bir değer yani bizim o paradan ziyade bu değeri koruma çabamız devam edecek. Binanın sağlamlaştırma sonrasında tekrar aynı isim verilecek. Kültürel bir varlık olarak tescil edildiği için asla yıkılması söz konusu değil. Müze olabilir, Moris Şinasi'nin bazı değerlerini orada sergileyebiliriz. Manisa'nın bir sembolüdür. Asla biz ondan vazgeçmeyiz." şeklinde konuştu.
Binanın bir kısmının Yeşilay'a tahsis edildiğini ve YEDAM olarak hizmet verdiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Onlar da madde bağımlılığıyla ilgili güzel çalışmalar yapıyorlar. Bir bölümünü onlara biz tahsis ettik. Bir kısmı da dediğimiz gibi boş bir şekilde duruyor. Şu anda çalışmaları, Manisa Celal Bayar Üniversitemiz Mimarlık Anabilim Dalı ile işbirliği içerisinde sürdürülüyor." dedi. (Turgay Duyar)