Manisa'da Gündem

Şehir Tiyatrosu 11 Ekim'de açılacak

GÜNDEM

Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu 11 Ekim'de 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' adlı oyunla perdelerini açacak.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, beraberinde Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Meliha Çavuşoğlu Kılınçlar ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Penbeklioğlu ile düzenlediği basın toplantısı ile tiyatronun 11 Ekim'de perdelerini açacağını açıkladı.

Şehir tiyatrosunun yeni sezonunu açıyor olmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Başkan Zeyrek, "11 Ekim'de yeni sezona başlayacak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Manisalı sanatseverlere unutulmaz bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Bu sezon tiyatromuzun değerli Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Penbeklioğlu önderliğinde Manisa'mızın kültürel dokusuna uygun oldukça zengin ve çeşitli bir oyun repertuvarı ile halkımızla buluşacağız. Hem yerli hem de yabancı yazarların eserlerinden seçilen oyunlar farklı yaş gruplarına ve ilgi alanlarına hitap edecek. Özellikle 11 Ekim'de sahnelenecek olan bir yaz gecesi rüyası oyunu Shakespeare'in ölümsüz eserlerinden biri olup seyircilerimize büyülü bir gece yaşatacağına inanıyoruz." diye konuştu.

"HALKIMIZI SANATLA BULUŞTURMAYA HER ZAMAN İÇİN DEVAM EDECEĞİZ"

Değerli sanatçıların ve teknik ekiplerin bu özverili çalışmaları sayesinde tiyatronun her geçen gün daha da güçleneceğine inandığını vurgulayan Başkan Zeyrek, "Bu yolda onların her zaman yanında bir destekçisi olacağımı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kubilay hocamızın vurguladığı gibi tiyatro sadece Güzel Sanat Dalı değil, aynı zamanda toplumun aynısıdır. Düşünceleri şekillendiren, duyguları harekete geçiren ve bizi birbirimize daha yaklaştıran bu evrensel dil, şehrimizin sosyal noktasında zenginleştirecektir. Ben şimdi bu hocamıza, değerli oyuncu kadromuza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sanatı ve sanatçıyı desteklemeye, halkımızı sanatla buluşturmaya her zaman için devam edeceğiz. Bu sezon sadece başlangıç, gelecek sezonlarda da tiyatromuzu, yeni oyunlar, atölye çalışmaları ve gençlere yönelik etkinliklerle Manisa'nın kültürel hayatını daha da iyileştirecektir. Tiyatro sadece bir bina değildir. O bir ruh bir kimlik ve bir gelecektir. Tüm Manisalıları 11 Ekim Cuma günü itibariyle sanatın evrensel yönünü birlikte konuşmaya çağırıyoruz. William Shakespeare'nin dediği gibi tüm dünya bir sahnedir ve bütün erkekler ve kadınlar sadece oyuncularıdır. Sizler de bu büyük sahnede yer almaya, tiyatromuzun oyunlarıyla birlikte büyülü bir yolculuğa çıkmaya davet ediyorum." diyerek oyunu izlemeyedavet etti.

"ŞEHİR TİYATROSU BİNASI BAŞTAN SONA YENİDEN TASARLANDI"

Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun her sezon olduğu gibi bu yıl da kültür ve sanatı Manisa halkıyla buluşturmayı hedeflediğin vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Penbeklioğlu, 2024-2025 sezonunun sadece bir tiyatro sezonu değil, aynı zamanda sanatın gücüyle hayatımıza dokunacak, unutulmaz anlara tanıklık edeceğimiz eşsiz bir yolculuk olacağını söyledi.

Öncelikle şehir tiyatrosu binasının yenilendiğini vurgulayan Penbeklioğlu, tiyatronun baştan sona yeniden tasarlandığını, teknolojik altyapısının güçlendirilerek, salonların daha konforlu hale getirildiğini, izleyicilerin daha geniş modern ve keyifli bir ortamda tiyatro deneyimi yaşayacaklarını vurguladı.

Penbeklioğlu, "Tiyatromuzu, hem sanatçıların yaratıcılığını besleyecek hem de seyircilerimize en iyi deneyimi sunacak şekilde düzenlendik. Tiyatro insan yaşamını, toplumları, duyguları ve gerçekleri sahneye taşır. Onları sanatın diliyle aydınlatır. Tiyatro hayatın aynasıdır sloganıyla insanın ve toplumun her yönünü yansıtarak seyircilerimizi derin düşüncelere sevk etmeyi amaçlıyoruz. Bu tema altında bireyin iş dünyasına dokunan, toplumsal meselelere ışık tutan ve sanatı hayatla buluşturan oyunlar sahnemizdir." dedi.

"HER SEZONUN BİR MOTTOSU OLACAK"

Her sezonun bir mottosu olacağını ifade eden Penbeklioğlu, bu seneki mottonun 'Tiyatro hayatın aynasıdır' olduğunu, seneye başka sloganlar bulacaklarını söyledi.

2024-2025 sezonunda büyük ustaların klasik eserlerinden çağdaş yazarların güçlü yapıtlarına kadar geniş bir repertuvarla perdeyi açacaklarını vurgulayan Penbeklioğlu, "Sahnemizde can bulacak oyunlarımızdan bazılarını, en başta Shakespeare'in ünlü bir komedisi 'Bir yaz gecesi rüyası', sahnemizi 11 Ekim'de o oyunla açacağız. Ve bir çocuk oyunumuz var, Şehir Tiyatrosu'nun genç yeteneklerinden Kaan Şensoy'un yönettiği bir oyun olacak bu 'Baypati'nin mutfağı' ve bu sezon sahnelemeyi hedeflediğimiz başka oyunlarımız da var. Murathan Mungan'ın taziye, Güngör Dilmen'in Hidas'ın kulakları. Kafkas Tebeşir Dairesi ve yine Shakespeare'in Fırtına gibi oyunları sahnemizde yer yer alacak, başlıca oyunlarımız olacak. Çocuklar için de yine Fakir Baykurt'un sakarya, 10 büyücü, Alice Harikalar diyarında gibi çocuk oyunlarımızla karşımızda olacağız." diye konuştu.

"YERELDEN ULUSAL VE ULUSLARASINA GİTMEYİ HEDEFLİYORUZ"

 Aynı zamanda bu sezon ulusal ve uluslararası festivallerde de yer alacaklarını ifade eden Penbeklioğlu, "Bu tiyatroda tiyatro yaparken yerelden, ulusala, ulusaldan uluslararasına gitmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda hemen bizi festivallerine davet eden kurumlar oldu. Adana'da 3. Şehir Tiyatroları Festivaline davet edildik. 28 Ekim'de orada oyunumuzu oynayacağız. Aralık ayından Berlin'e davet edildik, orada olacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Girne Tiyatro Festivali'ne davet edildik, 2025 yılı Haziran ayında orada yer alacağız. Bu festivallerde Manisa'yı temsil etmenin gururunu yaşarken, tiyatronun sesini ve sanatımızı dünyanın dört bir yanına taşımaya devam edeceğiz." ded.

"BAZI ÖZEL PROJELERİMİZ OLACAK"

Bazı özel projelerinde olacağını vurgulayan Penbeklioğlu, sezon boyunca geleneksel festivallere de ev sahipliği yapacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti.

"Mesela 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü unutulmaz bir festivalle kutlarken 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocuk oyunlarımızı bir çocuk festivalinde ücretsiz olarak sahneleyeceğiz. Ayrıca 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda genç yeteneklerimize tiyatro sahnesini açarak gelecek nesillere sanat sevgisini aşılamaya devam edeceğiz. Bunların yanı sıra sokak tiyatroları projelerini de tiyatroyu halkımızın ayağına götüreceğiz. Şehrimizin kültürel değerlerinden biri olan Niobe Ağlayan Kaya Açık Hava Tiyatrosu'ndaki gerçekleştireceğimiz açık hava performanslarıyla bu sezonun en dikkat çekici etkinliklerinden biri olacak. Ayrıca kurumsal tiyatro çalışmaları da yapacağız. Manisa ili içindeki kurumların tiyatroyla olan bağları güçlendirmek ve ilgiyi arttırmak için çalışmalarına pozitif bir katkı sağlayarak bu şekilde bir takım tiyatro çalışmaları yapacağız." dedi.

"BELEDİYE KONSERVATUVARINI AÇIYORUZ"

Açık olan fakat anlam veremediği bir şekilde kapatılmış olan Belediye konservatuvarını açarak canlandırdıklarını vurgulayan Penbeklioğlu, "Bütün çalışmalarımızı hızlandırdık. Konservatuarda gençlerimizin eğitim almasını sağlayacağız. Sadece konservatuvarda değil, tiyatro kurslarıyla, Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kursunun amacı her yaştan ve her meslekten tiyatroya gönül vermiş kişilerin teorik ve uygulamalı çalışmalar yaparak en azından iyi birer tiyatroya ilişki kazandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Gezici tırımız var. Bu gezici tır çok önemli bir proje bizim için. Manisa ili ilçelerine, köylerine tiyatro oyunları, dans gösterilerinin götürülmesi amaçlayan bu proje sayesinde halkımıza kültür ve sanatı ayaklarına kadar götürme imkanı sağlamış olmayı hedeflemekteyiz. Sinema ofisi kurduk, çok önem verdiğimiz bir proje. Manisa ili ve ilçelerinde beyaz perdeye gönül vermiş, senaryosu olan film çekmek isteyen, çekilen filmleri, yapımcı olmak isteyen amatör ve profesyonel çalışmaları destekleyerek il ve ilçelerin doğal yapısının tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinin beyaz perdede görülmesini hedeflemektedir." diye konuştu.

"TİYATRO OYUNLARI ÜCRETLİ OLACAK"

Tiyatro oyunlarının bundan sonra ücret ödenerek izlenebileceğini belirten Penbeklioğlu, "Çok küçük bir rakam olsa da artık seyircilerin bir ücret ödeyerek sanatla katkı yapmalarını ve bilet fiyatlarını da 30 lira tam, 15 lira öğrenci ve çocuk bileti olarak belirledik. Takdir edersiniz ki bu hani çok küçük bir rakam ve dolayısıyla koltuklarımız da artık numaralı olacak. Ön protokol koltuklarımıza da Türk tiyatrosuna damga vurmuş duayen isimlerin adları yazılı olacak." dedi. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.