Manisa'da Gündem

Türkiye'nin ilk Özel Meslek Lisesi MOSTEM

GÜNDEM

Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından 2012 yılında kurulan 'Özel Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi', OSB'ler içerisinde Türkiye'de açılan ilk özel Meslek Lisesi ünvanını taşımanın yanında takip edilen Mesleki Eğitim ekolü oldu. Okul, Atölye-laboratuvar sayısı gerekse bu atölyelerde bulunan ekipmanların niteliği ile adeta gelişmiş bir fabrikaya benzetiliyor. 

​​​​

Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde açılan ilk Özel Meslek Lisesi olarak eğitim-öğretim veren Özel Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulduğu 2012 yılından bu yana “İş arayan değil, İş’te aranan toplumda saygın insan” vizyonu ile Ülkemizde takip edilen bir Mesleki Eğitim ekolü haline geldi. 
Okulda, Metal Teknolojileri, Makine ve Tasarım Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri olmak üzere 4 alanda eğitim-öğretim verildiğini kaydeden MOSB Başkan Danışmanı Nihat Akyol, okulun sanayi kuruluşları arasındaki iletişimi ve iş birliğini güçlendirmek için Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların özellikle Meslek Lisesi Mezunu olan iş adamlarının ağırlıkta olduğu bir Danışma Kurulu oluşturulduğunu ve kendisinin de Okul Danışma Kurulu Üyesi olduğunu söyledi.
Okulun sanayi ile beraber gelişiminin hedeflediğin vurgulayan MOSB Başkan Danışmanı Akyol, okul içerisinde kullanılacak makinaların, tasarım programlarının alımı ve seçiminde Danışma Kurulu ile toplantılar yapılarak sanayide kullanımı yaygın olan, sanayinin onayını almış ve memnuniyet duyulan ekipmanlar tercih edildiğini de vurguladı. 
120 ÖĞRETMEN İLE 2 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM
Okulun yaklaşık 2 bin öğrenci ve 120 öğretmen ile eğitim öğretime devam ettiğini ifade eden MOSB Başkan Danışmanı Akyol, okul öğrencilerinin eğitimin içinde üretim, üretim içinde eğitimi görerek, “İş arayan değil, İş’te aranan Toplumda Saygın İnsan Yetiştirmek’’ vizyonu ile ilerlediğini kaydetti. 
MOSB Başkan Danışmanı Akyol, "Okulumuz kampüs alanında 3 Blok, 192 kişilik Pansiyon, 2 bin kişilik Spor Salonu, 800 kişilik Amfi Tiyatro ve 1 Halı Saha bulunmaktadır. Öğrencilerimizin hem mesleki olarak hem de sosyal ve kültürel olarak başarılı bireyler olmalarını sağlamak, bu alanlarda gelişimlerine destek vermek okulumuzun kurulduğu günden bu yana ilke olarak benimsediği en önemli hedeflerindendir." şeklinde bilgiler verdi. 


OKUL DEĞİL ADETA GELİŞMİŞ BİR FABRİKA
Tüm alanlardaki öğrencilerin sanayi ile uyumlu bu teçhizat ve mesleğinde yetkin öğretmenler ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden MOSB Başkan Danışmanı Akyol, sanayi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak potansiyelli mezunların yetişmesini sağladılarını vurgulayarak şöyle konuştu;
"Okulumuz gerek atölye-laboratuvar sayısı gerekse bu atölyelerde bulunan ekipmanların niteliği ile adeta gelişmiş bir fabrikaya benzemektedir. Atölye makine parkımızdan bahsetmemiz gerekirse; CNC Tornalar, CNC Dik işlemler, Tel Erezyon Makinesi, Dalma Erezyon Makinesi, Kaynak Robotu, CNC Plazma, CNC Abkant, PLC ve Kumanda Eğitim Setleri, Fabrika Otomasyon Seti, Hidrolik-pnömatik setler, Elektropnömatik setler, Elektrik – Elektronik Eğitim Setleri bunlardan bazılarıdır. Okulumuz açıldığı yıldan itibaren birçok endüstriyel proje yapmış ve sonrasında bu projeleri eğitim seti haline getirerek sonraki gelen nesil öğrencilerin de gelişimine katkı sağlamayı amaçlamıştır. Bu kapsamda yapılan projeler okulun ya da sanayide herhangi bir firmanın ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm oluşturabileceği gibi, Milli Eğitim ya da üniversitelerin yarışmalarına katılma amacıyla da yapılabilmektedir. Yapılan bu proje yarışmalarının Teknofest çatısı altında toplanması ile öğrencilerimizle birlikte son 4 yılda Sanayide Dijital Teknolojiler, Efficiency Challange Elektrikli Araç yarışları ve Eğitim Teknolojileri gibi kategorilerde birçok Teknofest projesi yapılmıştır. Bu projelere katılan ekiplerimiz 3 tane Türkiye Birinciliği, 2 tane Türkiye İkinciliği, 1 tane Türkiye üçüncülüğünün yanı sıra en iyi sunum, en özgün tasarım, en ticarileşme gibi birçok mansiyon ödülünü de okulumuza, Manisa’mıza getirmeyi başarmışlardır."


Her alanda kendini geliştirmiş bireyler yetiştirme ilkesine büyük önem ve değer verdiklerini anlatan MOSB Başkan Danışmanı Akyol, "Okulun kurulduğu günden bu yana okul takımlarımızın katıldıkları turnuvalarda aldıkları dereceler ile de verdiğimiz bu önem anlaşılmaktadır. Badminton, Yüzme, Voleybol, Basketbol, Bisiklet, Yüzme ve Futsal takımlarımız Manisa il birincilikleri, Türkiye dereceleri almayı başarmışlardır." dedi.
ÖĞRENCİLERİN OKULU NEDEN TERCİH EDİYOR
Manisa Organize Sanayi Bölgesi firmaları ile etkin işbirliği yürütüldüğünü ifade eden MOSB Başkan Danışmanı Akyol, "Yapılan projeler ve okulun kurulduğu günden bu yana öğrenci ve eğitim odaklı bir strateji ile yoluna devam etmesinin en büyük takipçisi ve destekçisi olan Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulunun gücü öğrenciler ve velilerin okulumuzu tercih etmesinde önemli rol oynamaktadır. Alanında uzman öğretmen kadrosu ve sanayi ile uyumlu atölye makine parkı sayesinde nitelikli eğitim ile nitelikli yetişmiş ana personel yetiştiren okulumuzun mezun öğrencilerinin çok rahat bir şekilde işe yerleşmeleri ve işte aranan ana personeller haline gelmeleri, güvenli bir okul olması, hijyenik bir okul olması, öğrencinin sadece mesleki alanlarda değil kültürel, sosyal ve sportif alanlarda da gelişimine katkı sağlaması gibi etkenler okulumuzu Manisa’ da bir marka haline getirmiş ve Mesleki eğitimde Türkiye’de bir ekol olmasını sağlamıştır." dedi.


SANAYİCİLER NEDEN MOSTEM MEZUNLARINI TERCİH EDİYOR?
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçları doğrultusunda okulun eğitim öğretim ortamlarının tasarlandığına dikkati çeken MOSB Başkan Danışmanı Akyol, bu doğrultuda mezun olan öğrencilerin nitelikli ana personeller olarak işbaşı yaptığını ve firmaların ilerleyen yıllardaki idari kadrolarının alt yapısının hazırlanmasına katkı sağladığını vurguladı. 
MOSB Başkan Danışmanı Akyol, "Okulumuzda öğrencilerimizin sanayi ile uyumlu teçhizatlarla eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmeleri ve alanında tecrübeli öğretmenlerimizle öğrencilerimizin ahlaki ve mesleki disiplinle yetişmeleri sanayi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bütün bunların yanında sanat, spor ve kültürel etkinliklerimizin aktif olarak yer alması öğrencilerimizin takım çalışmasına yatkınlıklarını ve problem çözme becerilerini geliştirmelerini sağlayarak, “İş arayan değil, İş’te aranan toplumda saygın insan” vizyonumuzu hayata geçirmektedir." dedi. (Turgay Duyar) 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.