Manisa'da Gündem
2024-06-07 07:00:00

İnce Bir Duyuş Musıki

Celil Altınbilek

07 Haziran 2024, 07:00

Dünya kurulduğundan itibaren insanlar nasıl konuşarak anlaşmışlarsa, bu iletişimi daha ince ve estetik hale getiren ise konuşmanın incelmiş ve kuvvetlenmiş şekli musikidir. Bu hem yüksek muhitlerde icra edildiği gibi halk muhitlerin de de işlenmiş ve kıymetli eserler ortaya çıkmıştır. 

İnsanları sarıp sarmalayan bu zengin eserlerin bazıları günümüze ulaşmış bazıları ulaşmamıştır. Tekbiri besteleyen büyük Itri için Yahya Kemal şöyle yazmıştır:

Büyük Itri’ye eskiler derler

Bizim öz musıkimizin piri

O şafak vaktini cihangiri 

Söylemiş saltanatlı tekbiri

Musıkisinde bir taraftan din 

Bir taraftan bütün hayat akmış

Hüznümüz şevkimiz, zaferlerimiz

Bize benzer o kâinat akmış

Kıskanıp kaza ve kader

Binden ziyade bestesini

Bize miras kaldı yirmi eser

Belki hala o besteler çalınır

Gemiler geçmeyen bir ummanda

“Müzik, saz dinlemek, eski zamanın kabuğundan soyulmuş meyvasını yemek gibi, kokusunu lezzetini tatmak ve bu zamanı tekrar yaşarcasına hatırlamaktır. Zaten hatırlamak her zaman biraz tekrar yaşamak değil midir? Musıki milli şuurun en aşikâr en bilinen sırlarından biri sayılmalıdır. Sazda esasın hüzün olduğu kabul edilmiş gibidir. Sazın söyleyiş ve anlatışları hüzünlü kelimelerdir. Bununla birlikte saza gamlı sıfatının verilmesi hiç doğru olmaz. Musıki her zaman gönüllerin hüzünleriyle zevklerinin birleştiği sınırda çağlayan seslerdir.”*(A.Ş.Hisar)

O, yalnızca hatırlamak ve zevk almak değil aynı zamanda ümitlenmektir

Tarih boyunca birliktelikler yaşamış orda görüşmüş birbirlerini anlamış, sevmiş, kederlenmişlerdir. Anneler yavrularına nağmeli ninni söylemişlerdir.

Alçak ceviz dalları (Türkmenim aman)
Sıva da beyaz kolları (bi danem)
Gece gelme gündüz gel

Kol bekliyor yolları (bi danem)
Haydindi hopla gel

Şalvarı topla da gel

A benim kınalı da kekliğim (bi danem)

Halkın içinden gelen türküler, yakılmalarını etkileyen hadiselere göre ortaya çıkar. Büyük bir aşk hadisesi halkı ilgilendirir. Ferdi, kişisel hadiseler halkı ilgilendirmez. Toplum hadiseleri halkı ilgilendirir. Büyük yangınlar, büyük aşk hikâyeleri, genç ölümler, mesela asker ocağında üç dört senesi geçmiş terhis olup hevesle köyüne giderken nehirden geçememiş boğulmuş. İşte bu olaylardan etkilenir üzüntüsünü dile getirir. Anadolu’nun her tarafında seymenlik denilen müessese vardı. Askeri teşkilatın bir kolu olan Sekbanlar, halkın diline geçerken seymen olmuş ve aynı zamanda mahallileşmiş, folklorik bir hüviyet kazanmıştır. Efe yaren topluluklarında, eli saz tutan dili kaynak çalan yerli efeler, buralarda musıki toplantıları, sohbetleri bu toplantılarda en başta gelen mahalli âşıklardı. Her mahalli halk türküsü ve oyunları muhakkak efe ve yaren derneklerinden ve âşıklar meclislerden çıkmıştır. Klasik sanat müziğinde ise ağırlık duygu hâkimiyetidir. Müzikte duygu zenginliği ve yürek bütünlüğü lazımdır. (S.Y. Ataman)

Bizce onun bir inceliği, tavrı ve hoşluğu olmalıdır.

 İşte bazılarının küçük dünyalarında iteledikleri musıki, ruhu teskin etmiş, rahatlatmış, insanları birbirine daha çok sevdirmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.