Manisa'da Gündem

Manisa’da 2023 yılında 6 bin 349 kanser tanısı konuldu

MANİSA

MANİSA İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZM. DR. EROL KARACA TÜRKİYE’DEKİ HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN KANSER NEDENİYLE GERÇEKLEŞTİĞİNİ BELİRTEREK KANSERDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNDEN BAHSETTİ. MANİSA’DA 2023 YILINDA 6 BİN 349 VATANDAŞA KANSER TANISI KONDUĞUNU KAYDEDEN KARACA, “KADINLARDA EN SIK MEME KANSERİ GÖRÜLMEKTE İKEN; ERKEKLER DE İSE EN SIK AKCİĞER KANSERİ GÖRÜLMEKTEDİR.” DEDİ.

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Türkiye’deki her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğini belirterek kanserde erken teşhisin öneminden bahsetti. Manisa’da 2023 yılında 6 bin 349 vatandaşa kanser tanısı konduğunu kaydeden Karaca, “Kadınlarda en sık meme kanseri görülmekte iken; erkekler de ise en sık akciğer kanseri görülmektedir.” dedi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Kanserin hem dünya hem Türkiye için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığına değinen Karaca, ölüm nedenlerine bakıldığında dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden birinin, Türkiye’de ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, kalın bağırsak, rahim ağzı ve meme kanseri vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik toplum tabanlı tarama programları yaptıklarını ve bu sayede kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasıyla birçok hastanın şifaya kavuştuğunu ifade etti.

Kanser taramaları ücretsiz yapılıyor

Meme kanseri taramasının 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapıldığını ve 2 yılda bir mamografi çekildiğini kaydeden Karaca, rahim ağzı kanseri taramasının 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapıldığını anlattı. Kalın bağırsak kanseri taramasının 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapıldığını anlatan Karaca, 10 yılda bir de kolonoskopi önerildiğini ve vatandaşların kanser taramalarını Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM’ler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yaptırabileceklerini belirtti.

Manisa’da 2023 yılında 6 bin 349 kanser tanısı konuldu

Manisa’da 2023 yılında 52 bin 894 kadına meme kanseri taraması, 41 bin 621 kadına serviks kanseri taraması ve 57 bin 302 vatandaşa kolorektal kanser taraması yapıldığını kaydeden Karaca, Manisa’da bulunan Kanser Teşhis Merkezlerinin Manisa Şehir Hastanesi, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Akhisar Devlet Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi ve Alaşehir Devlet Hastanesi olduğunu belirterek, “İlimizde 2023 yılında 6 bin 349 vatandaşa kanser tanısı konmuştur. Kadınlarda en sık meme kanseri görülmekte iken; erkekler de ise en sık akciğer kanseri görülmektedir.” dedi.

Uzm. Dr. Erol Karaca, erken teşhis ve tedavi için vatandaşların kanser tarama merkezlerine müracaat ederek gerekli tahlilleri yaptırmalarını önerdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.