Manisa'da Gündem

GÖZ DOKTORLARI NEDEN LAZER YAPTIRMIYOR (MU?)

SAĞLIK

Yapılan anket çalışmasından bahseden MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Altınışık, 250 refraktif cerrahi uygulayan göz doktorundan yüzde 66.5'inin laser görme düzeltme ameliyatı olduğunu ve yüzde 97'si bu işlemden memnun olduklarını belirttiğiniz kaydetti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Altınışık, göz tedavisinde laser tedavisinde göz doktorlarının neden laser tedavisi yaptırmadığı konusunda açıklamalarda bulundu.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimlik toplantı salonunda hastane personeline yönelik toplantı yapan hastane göz doktorlarından Doç. Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Altınışık, göz doktorları neden laser yaptırmıyor konusunda hastane personelini blgilendirdi.
Laser tedavisi yapılabilmesi için gerekli şartların olması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Altınışık, şartları şöyle sıraladı:
"18 yaş ve üzeri olmak, gözlük numarasının son 1 yılda değişmemiş olması, kornea yeterince kalın ve düzgün şekilli olmalı, aktif göz enfeksiyonları, keratokonus ve ciddi kuru göz sendromu olmamalı, kontrolsüz diyabet gibi sorunlar olmamalı ve ameliyatın sonuçlarına ilişkin gerçekçi beklentilere sahip olunmalı."


250 göz doktorundan 232'si yaptırmış
Avrupa'daki saygın dergilerde birisinin yaptığı anket sonuçlarından bahseden Doç. Dr. Altınışık, "Yapılan anket çalışmasına 250 refraktif cerrahi uygulayan göz doktoru dahil edilmiştir ve 248 katılımcı geri dönüş yapmıştır. 232 cerrahtan yüzde 69.40, refraktif hatalara sahip olduğuna belirtmiştir.
Bu kişilerin yüzde 66.5'i lazer görme düzeltme ameliyatı için aday olduklarını bildirmiştir. Aday olanların yüzde 62.6'sı lazer göz ameliyatı geçirmiştir, bunlann 65.7'si lasık ve 34. 3'ü prk yöntemi tercih etmiştir. Ameliyat olanların yüzde 97'si bu işlemden memnun olduklarını belirtmiş, yüzde 82,1'i sonuçlardan tamamen memnun kalmıştır. Yüzde 90'ından fazlası, aile üyelerine bu ameliyatı önerdiğini ifade etmiştir. Katılımcıların yüzde 63.4'ü aile üyelerinden en az birinin bu ameliyatı geçirdiğini bildirmiştir. Bu çalışma, LVC uygulayan göz doktorlarının genel nüfusa kıyasla kendilerine bu ameliyatı yaptırma olasılığının oldukça yüksek olduğunu ve aile üyelerine de bu işlemi sıklıkla önerdiklerini ortaya koymaktadır." şeklinde anket sonuçlarını açıkladı.

"Ben neden yaptırmadım"
Göz doktorları üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre laser tedavisi yaptıranların sayısının fazla olduğunu ancak yaptırmayanların da olduğunu ifade eden Doç. Dr. Altınışık, yaptırmayanlar daha fazla göze çarptığını belirterek "Neden? Çünkü uygun olmayabilir. Yani yaptıranlara bir işaret taksak. Daha görünür olur. Yani yaptırmıyor değil. Yaptırıyorlar. Çoğunluk yaptırıyor." şeklinde konuştu.
Gözü uygun olmasına rağmen başarılı geçmesi çok yüksek oranda olmasına rağmen yaptırmayan bir yüzde otuzluk kesim olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Altınışık, "Neden yaptırmıyor? Çünkü bu yüzde birlik komplikasyonları her gün görüyoruz. Mesleki dezenformasyon diyelim. Bakın en nadir görülen komplikasyona şöyle bir örnek veriyorum. Öğrenci arkadaşlara derste anlatıyoruz, acile hasta geldi apandisitim var, ameliyat olması lazım, kendisine bir tane kötü bir komplikasyon söyledim, yılda bir, yüz binde bir. Ama ameliyat olmazsan ne olacak? Yüzde yüz olacaksın. Bizim bu cerrahinin en kötü tarafı gözün enfeksiyon kapması. Yani göz enfeksiyon kaparsa kornea nakline kadar gidiyorlar. Ben bir tane gördüm bugüne kadar hayatımda. Siz görmediğiniz için görmeyenler cesur bir şekilde gidip yaptırıyorlar. Fakat ben onu gördükten sonra fikrim değişti, çünkü apandis gibi değil. Peki olmazsan ne olur? Gözlükte çok yakışıyor diyorlar. Bu işte bizzat uğraşanlar kendilerine yaptırıyor. Fakat yaptırmayanlar da oluyor bundan dolayı." şeklinde konuştu. (Turgay Duyar)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.