Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından kurulan MOSTEM, Türkiye’de ilk kez bir OSB’nin kurduğu özel lise olarak diğerlerine örnek oldu. Okulda verilen kaliteli ve proje tabanlı eğitim, sanayicilerin de eleman ihtiyacını karşılamaya başladı. Özel MOSTEM Lisesi Okul Müdürü Mehmet Yiğitkanlı, "Öğrencilerin öğrendikleri bilgi ve becerileri gerçek yaşamla bağdaştırmalarına fırsat oluşturmak, alanların birbirinden ayrı öğretilmesi yerine birlikte gerçek yaşam kurgusu üzerinden öğretilerek daha derinlemesine öğrenmenin gerçekleşmesini sağlamak, işbirliği ve bağımsız çalışma yoluyla öğrencilerin özgüvenlerini geliştirmek, karşılaştıkları sorunlara çözüm üretme ve tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştirerek keşfetmelerini sağlamak üzere “STEM OKULU” çalışmalarına başladık. Özel MOSTEM Lisesi fiziki yapısı öğrencileriyle hayat bulan canlı bir organizmadır. Okulumuzun koridorunda “Aziz Sancar Bilim Sokağı” sloganı ile yola çıkan okul idarecilerimizin ve öğretmenlerimizin oluşturdukları Bilim Sokağı ile öğrencilerin yaşayarak öğrenmelerini hedeflemekteyiz. Öğrenciler eğitim öğretimi sınıflardan koridorlara taşıyarak derslerde öğrendikleri bilgileri bu “sokakta” pekiştirme fırsatı buluyorlar, böylece Özel MOSTEM Lisesi yenilikçilik misyonuna öğrencisinden öğretmenine hep birlikte değer katıyor. Özel MOSTEM Lisesi’ne bu imkanları sağlayan Manisa Organize Sanayi Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek ve çok değerli Yönetim Kurulu üyeleri, her koşulda destekleyip en uygun eğitim ortamını sağlayıp öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını süratle yerine getirerek Mesleki ve Teknik eğitim çıtasını her zaman yükseltmektedir. Özel MOSTEM Lisesinin tüm paydaşları için MOSB Yönetimi büyük bir moral ve motivasyon kaynağıdır. Aynı zamanda eğitim işini yürekten bir sevgiyle ve insani değerleri her şeyden üstün tutarak başarıyla gerçekleştirmektedir. Özel MOSTEM Lisesi de eğitim öğretim sürecini sevgi zemininde yükseltmektedir" dedi.
Türkiye ihracatının yüzde 80’inden fazlası sanayi malları ve türevlerine aittir. Büyüme ve zenginleşme hedeflerimizde güçlü sanayinin varlığı bir devlet politikası olarak temel önceliktir. Ekonomik büyümemize ve hedeflerimize baktığımızda sanayimizin yetişmiş teknik eleman gücü dün ihtiyaçtı, bugün ihtiyaç ve yarın da ihtiyaç olacağı muhakkaktır. Böylesine önemli bir ihtiyaca cevap verecek teknik elemanların yegane yetişme adresleri de hiç şüphesiz Mesleki ve Teknik Liselerdir. Özel Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) sanayide yetişmiş “ara” değil “ANA” teknik eleman gücünü oluşturan ve daimî oluşturacak olan kaliteli eğitim almış dürüst, çalışkan, tam donanımlı ve nitelikli öğrencilerden oluşuyor. Öğrencilerin eğitim aldıkları dört ayrı alanda (Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi) son teknoloji ile modern eğitim araçları kullanılıyor.
Özel MOSTEM Lisesi’nde eğitim öğretim, proje tabanlı olarak yürütülüyor. Öğrenciler hayatı kolaylaştıran endüstriyel projelerin yanı sıra edindikleri mesleki bilgileri işlemelerine fırsat sunan robot çalışmalarıyla hayal güçlerini geliştiriyor. Robot kategorileri; mini sumo, çizgi izleyen, arazi, futro ve drone’dan oluşmaktadır. Robot çalışmaları öğrencilerin yıl içinde oluşturdukları proje ekipleriyle eşgüdümlü ilerleyerek yılsonunda okul içindeki geleneksel hale gelmiş olan ROBOMOSB ligi müsabakalarıyla bir yılı kapsayacak şekilde planlanıyor. Bu plan dahilinde Özel MOSTEM Lisesi, yıl içinde düzenlenen Türkiye genelindeki birçok yarışmaya katılarak gerek ulusal gerekse uluslararası dereceler elde etti. Ayrıca okul, iddialı olduğu proje tabanlı yarışmalarda kazanmış olduğu bilgi birikimini diğer meslek liselerine aktarabilmek amacı ile Manisa ili genelinde robot yarışmaları düzenleyecek.
Dünyada Endüstri 4.0 teknolojileri ile birbirleriyle sürekli haberleşen daha verimli üretim ortamlarının oluşturuldu. Microsoft ve Türk Telekom sponsorluğunda Habitat Derneği ile imzalanan protokolle gönüllü öğrencilere Nesnelerin İntereti (IOT) ile ilgili RASPBERRY PI eğitimi verilerek, öğrencilerin Endüstri 4.0 ile değişen mesleklere yönelik projeler geliştirmesi amaçlandı. Elektrik-Elektronik Teknolojisi Zümresi ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Zümresinin öncülüğünde tüm meslek dersi öğretmenlerinin işbirliği ile Scratch ve Arduino programlamaları da yapılıyor. Eğitimde Yenilikçilik ödüllerine katılan Özel MOSTEM Lisesi, modellemenin öğrencilere ait olduğu, artırılmış gerçeklik kullanılarak oluşturulan,“Eğitimde Gerçekliği Arttırdık” projesiyle Ege bölgesi birincisi olup, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.