Turgay Duyar
Turgay Duyar
23 Ocak 2025 Perşembe 08:35
3 bin yıllık mesleği yaşatıyor

Telkari sanatının ince gümüş tellerin birleştirilmesinden ibaret olan bir gümüş işleme sanatı olduğunu belirten Telkari Eğitmeni Sabriye Çobanoğlu, kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer aldığını ve 2009 yılından bu yana sanatı icra ederek kursiyer ve usta yetiştirdiğini söyledi. 
Telkari Sanatı geçmişinin 3 bin yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, ince gümüş tellerin birleştirilmesi işlem türünün çok eski geçmişi olup, Ortadoğu'da ortaya çıkmış ve dönem dönem geniş uygulama alanları bulduğunu söyledi. 

2 bin kursiyer ile eğitmenler yetiştirdi

Kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında olan Telkari'yi yaşatmak adına kurslar verdiğini belirten Çobanoğlu, "Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, silindirden geçirerek düzleştirilmesi ardından elde edilmiş aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir. Telkari, tamamen elde yapılan bir işlemdir. Bu amaçla teller kendilerinin etrafında oval, yuvarlak gibi şekiller oluşturularak sarılırlar." şeklinde tarif etti. 
Telkari sanatını uzun yıllardan bu yana yaptığını ve 2009 yılında öğretmenliğe başlayarak kurs vermeye başladığını ifade eden Çobanoğlu, "2009 yılında öğretmenliğe başladım ve o tarihten bu yana 16 yıldır Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Şehzadeler Halk eğitim Merkezi’nde Telkari Eğitmeni olarak görev almaktayım. Şu ana kadar 2 bine yakın kursiyerim olmuştur. Normal usta olarak da yetiştirdiğim 5-6 tane öğretmen öğrencilerim var. Onlar da sanatı icra ediyorlar. Kursiyerlerim arasında 2-3 tane de dükkan açan gençlerimiz var. Onlar da şu anda dükkanlarında kendi işlerinde imalat olarak çalışıyorlar." dedi. 

6 yıllık çalışmalarını Kitapta topladı
  
2009 ve 2015 yılları arasında öğrencileriyle yaptığı çalışmalarını bir kitap haline getirdiğini anlatan Çobanoğlu, "Geçmişten günümüz uyarlayarak güzel bir eser ortaya çıkarmaya çalıştık. Kursiyerlerimin yaptığı çalışmalar isimleriyle resim olarak kitabımda yer verdim. Telkari sanatını, gümüş ve değerli taşlarla birleştirdik ve çeşitli dolgu çeşitlerini kullanarak bir çok şekiller elde ederek birleştiriyoruz." diye konuştu. 
Kültür Müdürlüğü vasıtasıyla devlet sanatçılığı için Bakanlığa müracaat ettiğini belirten Çobanoğlu, "Sanatçılık belgemi de almak istiyorum" dedi. (Turgay Duyar)

Son Güncelleme: 23.01.2025 08:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.