Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
25 Haziran 2024 Salı 11:29
Açmayan ağaçlar onun elinde meyve veriyor

Ülkemizin tarım cenneti kentlerinden olan Manisa’da çiftçilik ve esnaflık yapan Harun Kaplan, uzmanlaştığı aşılama konusunda da hem doğaya hem de çevresine katkıda bulunuyor. Son yıllarda popülerleşen ağaç aşılama konusunda kendisini geliştiren Kaplan, çiftçilerden gelen talebe yetişebilmek için hafta sonları arı gibi çalışıyor. Kaplan’ın aşıları, çiçek bile açmayan ağaçların meyve vermesiyle sonuçlanıyor.

Manisa çarşısında uzun yıllardır erkek kuaförlüğü yapan esnaf Harun Kaplan, yıllardır ağaç aşılıyor. Yıllar önce bu işi ustasından önce izleyerek, sonra uygulayarak öğrendiğini anlatan Kaplan, bugün aşılamanın önemine dikkat çekiyor.

ÇİÇEK AÇMAYAN AĞAÇ, MEYVE VERMEYE BAŞLIYOR

Esnaflığının yanı sıra aynı zamanda çiftçilik de yapan ve tam bir doğa aşığı olan Kaplan, yıllardır ormanlarda gönüllü olarak çalışıyor ve verimsiz ağaçları verimli hale getirmek için aşılamalar yapıyor.

Harun Kaplan, son dönemlerde çiftçilerden yoğun bir talep olduğunu anlatıyor. En çok ahlat ağacı aşılaması yapıldığını kaydeden Kaplan, “Ahlat ağaçları aşılama ile armut, elma, muşmula, ayva gibi türlere dönebiliyor. Ve her şeyin doğru yapılması ile sonuç da gayet başarılı ve sevindirici oluyor” dedi.

BU KONUDA YAPILAN BAZI YANLIŞLAR DA VAR

Her ağacın her meyveye dönmeyeceğinin de altını çizen Kaplan, “Bu konuda yapılan bazı yanlışlar da var. Konuyu tam kavramak gerekiyor. Her ağacı, istediğimiz her türe döndüremeyiz. Meyve vermeyen ağaçlar aşılanmaz. Meyve veren ağaçlarda ise, verdiği meyvenin çekirdek yapısı belirleyici oluyor. Çekirdek yapısı birbirine uyan, benzeyen ürünler dönüştürülebiliyor. Aşılamanın başarıyla sonuçlanması için bunlar önemli kriterler” şeklinde konuştu.

ZEYTİNE TALEP ARTTI, ZEYTİNCİDEN GELEN TALEP DE ARTTI

Son dönemlerde özellikle zeytinlikleri olan çiftçilerden de talep geldiğini ve zeytin aşılaması yaptıklarını anlatan Harun Kaplan, “Zeytin, kentimizde pek çok insan için gelir kaynağı. Bu nedenle son dönemin en çok talebi buradan geliyor. Zeytin ekiminde toprağın çeşidi, zeytinin çeşidi için belirleyici. O toprağa uygun olan zeytin çeşidi ekilmesi gerekiyor. Ancak bazı yerlerde bunlar uygun yapılmamış. Çiftçilerimiz bizden, bu konuda yardım istiyor. Biz de hafta sonları boş vaktimizde, arkadaşlarımızla birlikte yardım talebini geri çevirmiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Son Güncelleme: 25.06.2024 17:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.