Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
29 Ağustos 2024 Perşembe 08:00
Drone uçururken 2 kez düşünün, cezası dudak uçuklatacak! (Özel Haber)

(Telif hakları saklıdır, izinsiz haber kullanımlarına sorgusuz yasal işlem başlatılmaktadır)

2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu İnsansız Hava Araçları Madde 144 ile izinsiz insansız hava aracı uçuşu gerçekleştiren şahıslara, kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen tutanak belgeleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi sonucunda idari para cezası uygulanıyordu.

09 Temmuz 2024 tarih ve 32597 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 16 ncı maddesi ile 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 144 üncü maddesine değişiklikler ile kanunun yürürlük tarihi olan 09 Temmuz 2024 tarihi itibariyle izinsiz insansız hava aracı uçuranlardan genel kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen kişiler hakkında mahallin en büyük Mülki İdare Amiri tarafından, Kanunda yer alan ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeniden değerleme oranları dikkate alınarak güncel idari para cezaları ile gerekli idari yaptırımların uygulanmayabaşladı.

CEZA MİKTARLARI GÜNCELLENDİ

2920 sayılı Kanunun 143 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "bin" ibaresi "yirmibin" şeklinde, "onbin" ibaresi "beşyüzbin" şeklinde, (b) bendinde yer alan "beşyüz" ibaresi "onbin" şeklinde, "onbin" ibaresi "beşyüzbin" şeklinde, ikinci fıkrada yer alan "beşyüz" ibaresi "onbin" şeklinde, "onbin" ibaresi "beşyüzbin" şeklinde değiştirildi.

2920 sayılı Kanunun 144 üncü maddesine birinci fıkradan önce gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, maddenin mevcut birinci fıkrasında yer alan "beşbin" ibaresi "ellibin" şeklinde, mevcut ikinci fıkrasında yer alan "onbin" ibaresi "yüzbin" şeklinde değiştirilmiş, mevcut üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdakı fıkralar eklenmiştir.

"Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin ithali, satışı, ruhsatlandırılması, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sertifikalandırılması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip, olması gereken nitelikleri, uçuş izinlerinin verilmesine ve hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir."

İZİNSİZ DRONE UÇURMANIN CEZASI 60 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Ceza yazma yetkisi ile ceza miktarlarının güncellenmesinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ardından izinsiz Drone uçurmanın cezası 60 bin liraya çıkarıldı. 

Resmi Gazetede "Uçuş izni almadan veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce/mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuranlardan genel kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen kişiler hakkında mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından 60 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır. İHA sistemlerinin ithaline, satışına, tesciline, ruhsatlandırılmasına, uçuşa elverişliliğin sağlanmasına, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken niteliklere ilişkin düzenlemelere aykırılıkları tespit edilenlere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 5 bin Türk Lirasından 100 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır." şeklinde belirtildi.

İZİN NEREDEN VE NASIL ALINIR?

İnsansız hava aracı için nereden ve nasıl izin alınmalı? İHA kullanıcıların SHGM resmi İnternet sayfasından kendileri için kullanıcı sayfası oluşturmaları ve sahip oldukları İHA'ları sisteme kayıt etmeleri gerekiyor. Basit bir arayüze sahip SHGM Web sayfasında kullanıcı oluşturulduktan sonra, uçuş izin talep et bölümündeki formu doldururak İnternet üzerinden başvuru yapılıyor. İzin talebinizin onaylanma süreci en az 1 hafta sürdüğünü hesaplayarak başvuru yapılması yetkililer tarafından bildiriliyor. Başvuru sonrasında izninizin onaylanıp onaylanmadığı da aynı sayfadan görüntülenebiliyor.

5 İŞ GÜNÜ ÖNCESİNDEN İZİN TALEBİ YAPILMALI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Talimatı Uçuş izni gereklilikleri bölümü olan  17. maddesinde bu konuda belirleyici hükümler yer alıyor.

Talimatta, "İHAO sınıfı (Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan) ve İHA1 sınıfı (Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan) İHA'lar için;

a) Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, serbest (yeşil) bölgelerde Genel Müdürlükten uçuş izni Kayıt sistemi tarafından otomatik verilir. Bu sınıflar için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda uçuş yapmak yasaktır.

b) Özel izne tabi (kırmızı) bölgelerde yapılacak her türlü uçuşlarda ise 10 iş günü öncesinden gerekçesi ile birlikte Genel Müdürlük resmi internet sayfasında yer alan İHA Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapılır.

c) İzne tabi bölgelerde, yapılacak her türlü uçuşlarda ise 5 iş günü öncesinden Genel Müdürlük tarafından oluşturulan resmi internet sayfası üzerinden başvuru yapılır.

ç) İzne tabi bölgelerde Genel Müdürlükçe oluşturulan web tabanlı sistem üzerinden 400 feet altında yapılacak uçuşlar için yapılan başvurular ilgili mülki idare amirlikleri tarafından incelenir ve uygun görülmesi halinde söz konusu talebe ilişkin NOTAM yayınlanır. İlgili sivil/askeri kurumlar ve Genel Müdürlük tarafından lüzumu halinde söz konusu izin iptal edilebilir." (Turgay Duyar)

Son Güncelleme: 28.08.2024 16:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.