Emek vererek ürettiği kavundan zarar ettiğini, satacağı fiyatın işçi yövmiyesini dahi karşılamadığını savunan Karaağaçlı Mahallesi çiftçilerinden Mehmet Çakar, kavunlarını tarlada bıraktığını ve hasat edemediğini söyledi.
1993 yılından bu yana çiftçilik yaptığını kaydeden Çakar, “Bu yıl 20 dönümlük alana kavun ektik. Ama ekip emek ve para harcadığımız kavunlar maalesef arazide kaldı satamadık. Şu ana kadar yaptığımız masraf 150 bin lirayı geçti. Sulamayı da dahil edersek bana maliyeti 250 bin lirayı buluyor. Ürettiğim kavunu toplasak kurtarmıyor. Biz de eşe dosta söyledik, ‘çürümesin, gelip alsınlar’ dedik. Karaağaçlı Mahallesi sakinlerine muhtarlığımız tarafından cami hopörlerinden anons yaptırdık, ‘isteyenler gelip araziden kavun toplayabilir, evine götürebilir’ diye. Bu şekilde değerlendirilsin istedim. Yani çürümesin, insanların faydalanması için, eş, dostun faydalanması için. Tarlada kalmaması için değerlendirmeye çalışıyoruz.” Diye konuştu.
“YÖVMİYESİ BİN LİRA”
Ürünün toplama parasını çıkarmadığını ve zarar ettiğini vurgulayan kavun üreticisi Kaçar, “Bu seneki toplama yevmiyesi günlük bin lira. Satsanız anca yövmiye parası çıkacak. Yani masrafımızı değil, toplama yövmiyesini anca karşılayacak. Yani toplama masrafını yapmak, yani daha fazla zarar etmek yerine toplatıp satma yönüne gitmedik. Piyasa şartlarından dolayı ürettiğim kavunu hiç ellemedik, tarlada bıraktık.” Diye konuştu.
Üretici Kaçar’ın yakınlarına yaptığı çğrı üzerine tarlaya kavun almaya gelen Hamdi Öklü ise “Çiftçi kardeşimiz bunca emek harcamış. Bunca masraf etmiş. Bu ürünlerin hepsi tarlada kalmış. Ve yazık hepsi çürüyecek. O da eşe, dosta haber veriyor. Gelin toplayın diye. Biz de geldik yiyebileceğimiz kadarını işte topluyoruz. Fazlasını da kendi etrafımızdaki dostlarımıza ve arkadaşlarımıza vereceğiz, insanlar yesin, yoksa hepsi çürüyecek, atılacak, çöpe gidecek.” Dedi.
Kaçar’ın çağrısına üzerine Karaağaçlı mahalle sakinleri de tarladan götürebilecekleri kadar kavun topladılar. (Turgay Duyar)