MCBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen foruma MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhun Kürşat, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç, MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Baydur, MCBÜ Sağlık Hizmetleri Meslrk Yüksekokulu Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Yaşlı Bakımı Programı Başkanı Prof. Dr. Turan Gündüz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Turgutlu Huzurevi Müdürü Emrah Akkoyun ile öğrenciler katıldı.
Forumda açılış konuşması yapan MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhun Kürşat, yaşlılar günü nedeniyle düzenlenen bu forumda yaşlılığın kabiliyetin, bir yeteneğin azalması, mental, fiziksel yeteneklerin azalmasına bağlı gelişen bir süreç olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Kürşat, "Çünkü toplumla ilişkili bir az grup ne kadar önem verirsek onların duygularını, düşünceleri ne kadar anlayabilirsek bir başka deyişle onların yeteneklerinin körelmesini ne kadar etkin bir şekilde yavaşlatabilirsek toplumumuz büyük bir kuvvet kazanacak. Yani yaşlıların farkında olmalıyız. Onların yeteneklerinin farkında olmalıyız. Onlara gereken değeri vermeliyiz. Toplumla etkileşimlerine fırsat tanımalıyız. Ve zaman onların yaşlanmak değil yaş almak ya da güzel bir şekilde yaş almak sürecini kolaylaştırmalıyız. Zaten bu forumunda bu konuda gerekli kilometre taşlarını oluşturacağını, gerekli bilimsel temeli teşkil edeceğine inancım tam." dedi.
"YAŞLININ ÇEKİRDEK AİLESİYLE BİRLİKTE OLMASI, YETENEKLERİNİN YOK OLMASINI GECİKTİRİYOR"
Yaşlıllıkla birlikte bazı mental yeteneklerde azalmasının ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu ama bunu değişik ortamlarda değişik hızlarda gerçekleştiğini kaydeden Prof. Dr. Kürşat, "Özellikle kişinin doğal yaşamında sürdürdüğü kurumlar değil, kurumların önemine burada yansımak istemiyorum asla ama bulunduğu doğal ortamda yaşlanmasını, bu fizik ve menfaat yeteneklerinin azalma hızında en olumlu yavaşlatıcı bir etkiye sahip olduğu gösterilir. Bir başka deyişle zorunlu neden yoksa kurumsal bir tedaviyle ilgili palyetif tedaviyle ilgili yahut huzurevi düşkünler evi gibi bir kurumda mecburen ikameti gerekmiyorsa aslında bir yaşlı için kendi bulunduğu en güzeli kendi bulunduğu doğal ortamda çekirdek ailesiyle birlikte olmak işte o koşullarda gösterilmiş ki yaşlı, bu yetenekleri en yavaş bir tempoda kaybediyor. Yani yaşlılık için güzel günler oluyor. Tabii bu bağlamda yaşlıların toplu olan ilişkilerinin muhafazası ve yaşlılardan maksimal yarar elde etmek de mümkün oluyor. Evet, yaşlıların bazı yetenekleri azalıyor ama bizden birçok konuda daha fazla tecrübeliler. Önemli bir yaşamsal birikime sahipler. Tecrübenin de esas olduğunu düşünerekten bu konuda yaşlılara gereken önem vermenin önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum. Yaşlılardaki bu yetenek azalımı, aşınmasını azaltmak için imkanlar çerçevesinde bir dil öğrenmek veya yeni bir müzik aleti çalmasını öğrenmek de değerli hocalarımın takdir edeceği gibi bu sürecin olumlu olarak da güçlenmesine yol açacaktır." diyerek formun hazırlanmasını tüm emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmasında üniversite işbirliği ne güzel çalışmalar yapacaklarını belirten Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç ise yaş alma konusunda eskiden buna ihtiyarlık dendiğini vurgulayarak "Bu aslında müthiş bir tecrübe birikimi, hepimiz için hayırlı anlamda kullanılması demek" olduğunu söyledi.
Protokol konuşmaları ardından başkanlığını MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Baydur'un yaptığı forumda konuşmacılar yaş alma konusunda görüşlerini bildirdiler. (Turgay Duyar)