İngiltere ve Avrupa, Antik Yunan ve Roma devletlerinden sonra Ortaçağ boyunca derin bir uykuya yatmıştı. Ancak Venedik, Ceneviz gibi İtalyan denizci devletçikleri, Batı Hint Adaları, Afrika ve Asya’nın anayolları üzerinde ticâret noktalarına, kale-şehir devletleri kurdular. Hem kendi em-tialarını satar, aldıkları malları bütün dünyâya ulaştırır ve çok bereketli kârlar elde ederlerdi.
On altıncı yüzyıldan îtibâren, gelişen Türk fetihleri ve keşiflerle birlikte İtalyan devletçiklerinin güçleri azalmaya yüz tutmuştu. İngilizleri İngiliz yapan neydi? Bunun kodlarını bilmek için ancak onların târihini incelediğimizde anlamamız mümkün olabilir. Öncelikle belirtmek gerekir ki İngilizler saf bir ırk değildir, tıpkı Fransızlar’da olduğu gibi. İngiliz ırkı Kuzey akınlarıyla, işgallerle ve yerlilerin oluşumuyla birliktelik meydana getirmiştir. Arada bir deniz olmasına rağmen Avrupa kıtasına çok yakınlığı, devamlı bir ilişki ve dîni birliktelik, onları Avrupa âilesine dâhil etmiştir. Ülke, içerdeki derebeyler ve hanedânlar arasındaki uzun savaşlara sahne olmuş ve anarşi dönemleri yaşanmıştı. Avrupa kıtasındaki komşuları ve bilhassa Fransızlarla büyük mücâdeleler vermişler, toprakları, Norman akınlarıyla işgale uğramış, sonra kendileri de Fransa’nın Atlantik kıyılarındaki topraklarını işgal etmişlerdi.
İngilizler, Fransızlarla uzun yıllar güç mücâdelesi yapmışlardır. Bu mücâdelenin temelleri Norman-Viking akınlarına kadar gitmektedir. Vikingler bir zaman hem Avrupa’nın bir bölümünü hem de İngiltere’yi işgal etmişlerdi. Anglo-Norman yapı, İngiltere’yi uzun süre idâre etti. İngiliz ve Fransız hânedanlarının ve krallarının arasında akrabâlık bağı da mevcuttu ve bu bağ sebebiyle birbirlerinden toprak ve krallık talep ettiler.
Avrupa’da Fransa’nın Atlantik sâhillerindeki şaraplarıyla ünlü Bordo şehrini de içine alan Aktinya, Gaskonya bölgesi gibi yerler uzun süre İngilizlerin elinde kaldı ve zenginlik elde edildi. Tuz ve şarap gibi metâlara sâhip, yüksek ekonomik getirisi olan bu bölgeler sebebiyle Fransa ile İngiltere savaştılar. 1337-1453 târihleri arasında süren bu savaşlara yüz yıl savaşları denir. Fransa bu savaşlarda galip geldi ve güneyindeki bölgeleri geri aldı.
Yapılan yüzyıl savaşları, Avrupa târihinde ve İngiltere için yeni netîceler meydana çıkardı. Devam edecek…