Babasının yanında 6 yaşındayken saatçilik mesleğine başladığını söyleyen Sami Akpolat, işyerinde 50 yıldır baba mesleğini babadan devraldığı işyerinde devam ettiriyor. İlkokul yaşlarında iken okuldan arta kalan zamanlarını babasının yanında saatçi dükkanında geçirdiğini anlatan Akpolat, 1991 yılında babasından mesleği ve işyerini devraldığını ifade etti.
Akpolat, "Meslekte yaklaşık 50 yılı geride bıraktık. 1991 senesinden itibaren babadan teslim aldığım Görkem Saatçilik bayrağını artık biz devam ettiriyoruz. Teknolojiye biraz yenik düştük gibi zaman zaman, geçişler oldu tabii. Piyasadaki malzeme kalitesi yüksek ve maliyetli olanlara rekabet için çıkan pilli saatler piyasayı kısmen hem ucuzlattı, hem de bence saat satışını arttırdı. Yani diğerlerine göre maliyet düşük olunca, alım gücü de biraz daha rahatladı insanlar daha fazla alabildiler, eskisine göre daha basit ulaşabildiler." diye konuştu.
"ESKİDEN BİR SAAT İLE BİR ÖMÜR GEÇİRİLİRDİ"
Eskiden babasının kendisine 'Herkes de saat olmaz, bir saat ile bir ömür geçirirdi insanlar' dediğini hatırlatan Akpolat, dolayısıyla saatler eskidikçe bakımları yapılarak kullanıma devam edildiğini söyledi.
Şimdi artık saat sektörünün modaya ayak uydurduğunu vurgulayan Akpolat, "İnsanlar ikinci, üçüncü veya daha fazla ürün alabiliyorlar. Bunu da neye göre belirliyorlar? İşte o günkü trend neyse, renkleri, çizgisi, karakterine göre ve giyim kıyafetine kombin yapmak için farklı ürünler satın alabiliyorlar Dolayısıyla da eskisi gibi bir saatte bir ömür geçmiyor. Artık belli dönemlerde modanın değişmesiyle birlikte saatlerini değiştiriyor insanlar." diye konuştu.
"AKILLI SAATLER SEKTÖRÜ KORKUTSA DA MODA KURTARIYOR"
Son zamanlarda akıllı saatlerin çıkmasıyla saat sektörünü kısmen biraz korkuttuğunu vurgulayan Akpolat, sektörün bunu fark ederek, korkuyu modaya uyum sağlatarak zamana uyarladığını ve korku olmaktan çıktığını kaydetti.
Akpolat, "Sektör bunu fark ederek modaya uyarladı. Dolayısıyla insanlar statü ve aksesuar olarak da saat almaya başladılar. Yoksa saat sektöründe bu akıllı saatlerden dolayı bir gerileme oldu. Şu anda müşterilerin bir kısmı saati saat olarak almayı da tercih ediyor. Veya iş kollarına göre pratiklikten dolayı akıllı saati tercih edenler de oluyor tabii ki. Onun sağladığı bazı kolaylıklardan dolayı diğer saatleri etkilemiş olabilir." şeklinde konuştu.
"SAAT TAMİRİ GÜNÜMÜZDE FAZLA TERCİH EDİLMİYOR"
Saat sektöründeki tamir olayının saat ucuzladıkça azaldığını anlatan Akpolat, "Atayım, yenisini alayım tarzına dönmüştü ama şu anda artık kaliteli saatlerde tekrar bakım süreçleri başladı. Çünkü ithal olan ürünler. Türkiye'de daha saat üretimi başlamadığı için Türkiye'deki karşılığına baktığımızda kıymetli şeyler, kıymetli metalar. Dolayısıyla tamirle devam etmek isteyen müşterimize çok oluyor. Eğer saati iyi bir saatse tabii." dedi.
"KOLLEKSİYIONCULAR İÇİN ÖZEL ÜRETİM SAATLER VAR"
Saat sektöründe her üründe olduğu gibi eskiye dönüşün var olduğunu ifade eden Akpolat, çocukluğunda sattıkları bazı saatlerin şu anda en çok satılan ürünler arasında yer aldığını yani sektörde geriye dönüş yaşanmaya başladığını belirtti.
Kurmalı olan saatler tekrar üretime artarak başlamasının mekanik saatlerde geriye dönüş rüzgarıyla yaşandığında dikkati çeke Akpolat, koleksiyoncuların için özel üretim saatlerin de üretildiğini vurguladı.
Bir saat firmasının Cumhuriyetimizin 100. yılı için 2023 yılında 2023 adet limitli sayıda bir saat ürettiğini belirten Akpolat, "Bu saat mekanik, eski tip tasarımla üretildi. Mekanik eski bir tasarımla üretildi, pilli bir saat değil, tamamen mekanik bir saat ve saatin birçok yerinde 100. Yıl amblemleri mevcut. Malzeme kalitesi de diğerlerine göre çok daha yüksek yapıldı. Dolayısıyla koleksiyoncuların çok talep ettiği bir ürün oldu. Otomatik ve kendi hareketini kendi bilekten alarak çalışıyor." diye konuştu. (Turgay Duyar)