Gözlerimizin sağlığı için bazı vitaminler ön plana çıkıyor.Diyabetik retinopati , katarakt , kuru göz hastalığı , yaşa bağlı makula dejenerasyon ,konjonktivite gibi çok yaygın durumlar göz sağlığınızı bozabilir.
Göz merceği yaşam boyu muhafaza edilen , göz merceğinin merkezine veya çekirdeğine yerleşen proteinlerden oluşmaktadır.Oksijen veya ışığa fazla maruziyetinden dolayı proteinlerde oluşan hasar yaşam boyu giderek artar.
A Vitamini
A vitamini , gözünüzün dış kaplaması olan temiz korneayı koruyarak görmemizde çok önemli rol oynamaktadır.Göz sağlığı için takviyeler yerine A vitamini açısından zengin besinler önerilir.Yapraklı yeşil sebzeler , balkabağı ve dolmalık biber iyi bir kaynağıdır.A vitamininden zengin sebze ve meyve tületenlerde yaşa bağlı maküler dejenerasyona rastlama sıkılığı düşük bulunmuştur.
E Vitamini
Birçok göz rahatsızlığının, vücudunuzdaki antioksidanlar ve serbest radikaller arasındaki bir dengesizlik olan oksidatif stres ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır.Somon, avokado ve yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı ,fındık iyi kaynaklardandır.
C Vitamini
C vitaminide gözlerinizi zararlı serbest radikallere karşı koruyabilen güçlü bir antioksidandır. Özellike C vitamini göz merceğinde yoğunlaşmıştır , göz merceğindeki seviyesi ve gözün diğer diğer bölümlerinde ki düzeyi diyetle alınan miktara bağlıdır.Bu düzey genelde yaşla birlikte azalmakta olup, düşük düzeyleri katarakt oluşumu ile ilişkilendirilmiştir.Narenciye ve tropik meyveler , dolmalık biber , brokoli ve lahana özellikle yüksek miktarda C vitamini içerir.
Riboflavin ( B2 Vitamini )
Riboflavin iyi bir antioksidan olup , gözlerde oluşan zararlı serbest radikallere karşı etkilidir.Aynı zamanda katarakt oluşum riskinide düşürür .
Yulaf ,süt ,yoğurt, avokado ,mantar ,enginar ,kuşkonmaz iyi kaynağıdır
Lutein ve zeaksantin
Bitkiler tarafından sentezlenen bir grup faydalı bileşik olan karotenoid ailesinin bir parçasıdır.Plazmada en yüksek lutein miktarına sırası ile ıspanak , kabak ve mısır tüketen ancak sigara içmeyenlerde görülmüştür.En iyi kaynağı ise yumurta sarısı ve mısırdır.Bunların tüketimi ile maküler pigment dansitesi artmaktadır.
Omega-3 yağ asitleri
Bir çoklu doymamış yağ türüdür. Anti- inflamatuar özelliklere sahip olup diyete eklendiğinde diyabetik retinopatinin önlenmesine yardımcı olur.Omega-3 yağ asitlerini arttırmak için balık , keten tohumu , chia tohumu , zeyintinyağı tüketebilirsiniz.
Ayrıca ,zeytinyağı tüketimi katarakt oluşumun riskini içeriğindeki sekualin adlı madde ile düşürür.
Tiamin
Tiamin katarakt gelişme riskini düşürür. Tam tahıllar , et , balık iyi kaynaklarındandır.
Çinko
Gözde özellikle retina pigment epitelyumda en fazla çinko bulunur.Yaşın ilerlemesi ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon ile gözdeki çinko düzeyi azalır.Kabak çekirdeği , tahin , yeşil mercimek deniz ürünleri iyi kaynaklarındandır.
Son olarak;
Yaşa bağlı göz hastalıklarında birincil korumada, yeşil yapraklı sebzelerden zengin bir diyet önerilir.
Yaban mersinin gece görüşü ve genel göz sağlığında yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Roche Avrupa Amerika Katarak Çalışması sonucuna göre 3 yıl boyunca B-karoten , C ve E vitamini kombinasyonu alan bireyler arasında katarakt oluşumunda önemli oranda azalma olmuştur.Sigara kullanımı ve folat eksikliği birlikte katarakt oluşumuna neden olabilmektedir.