TKDK Manisa İl Koordinatörü Murat Akın, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında TKDK, girişimcilere birçok alanda hibe desteği sağlamayı amaçladığını kaydetti.
IPARD III Programının kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı arttıran, yeni istihdam sağlayan ve ekonomik faaliyet düzeyinin yükselmesini hedefleyen destek programının 2024 yılından itibaren 81 ili kapsamaya başladığını hatırlatan İl Koordinatör Akın, destek verilmeye başlandığı günden bugüne kadar ki süreçte TKDK vasıtasıyla İzmir İlimizde IPARD III Programı ile bir yılda yatırım tutarı 261.6 milyon TL olan 15 adet proje yaklaşık 154.5 milyon TL hibe desteği almaya hak kazandığını kaydetti.
İl Koordinatörü Akın, "2012 yılında faaliyetlerine başlayan Manisa İlimizde ise kurulduğu günden bugüne kadar desteklenen toplam 638 projeye 535 milyon lira, enflasyondan arındırılmış deflatörlü 2 milyar 183 milyon lira hibe ödemesi Koordinatörlüğümüz tarafından yapılmış bulunmaktadır. Bu hibeler sayesinde Manisa’ da yaklaşık 1 milyar 265 milyon lira, enflasyondan arındırılmış deflatörlü 4 milyar 166 milyon liralık yatırım yapılmıştır.
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı çerçevesinde, süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten tarımsal işletmelerin, et veya süt işleme ve pazarlama, soğuk hava deposu, su ürünleri işleme pazarlama, bitkisel ürünlerin işlenmesi, arıcılık, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmesi, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji gibi birçok sektörde girişimciler desteklemeler mevcuttur." dedi.
IPARD III Programı için Çağrı Takvimi
2025 yılı itibariyle Tarım ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), İzmir ve diğer illerde kırsal kalkınmayı destekleyecek yeni hibe programlarına başladığını vurgulayan İl Koordinatörü Akın, "Tarım, hayvancılık, gıda sanayi, yenilenebilir enerji, kırsal turizm ve işleme tesisleri gibi birçok sektörde sağlanacak hibeler, yerel girişimcilerin ve işletmelerin büyümesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Yayınlanan yeni takvimle birlikte TKDK, İzmir ve Manisa’da tanıtım faaliyetlerine hız verecek ve yeni başvurular için İzmir irtibat ofisi ve Manisa İl Koordinatörlüğü aracılığıyla rehberlik sunacaktır. TKDK destekleri, hem yerel kalkınma hem de tarımsal üretimin artırılması adına yatırımcılara önemli bir fırsat sunmaktadır." şeklinde bilgiler verdi.
TKDK Manisa İl Koordinatörü Murat Akın, TKDK’nın Manisa ve İzmir’in de dahil olduğu 81 ilde 2025 yılında yaklaşık 187,5 milyon avro hibe bütçesinden faydalanabileceğini sözlerine ekledi. (Turgay Duyar)