Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
04 Eylül 2024 Çarşamba 08:19
Bu kitap üzümün değerine değer katacak

(Telif hakları saklıdır)

Manisa'nın en büyük tarım ürünü olan üzümde ülkenin başkenti konumunda olduğunu hatırlatan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, enstitü olarak yaptıkları çalışmalarda üzüm ürününün katma değerini arttırmaya yönelik çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı.

Son yıllarda beslenme konusunda gastronomik açıdan da Asma ve meyvesi olan üzümün gündemde olduğunu vurgu yapan Enstitü Müdürü Ünal, bu anlamda bir personelinin Gıda Teknolojisi bölümünün desteğiyle üzümden yapılan yemekleri bir kitapta toplama çalışmasının tamamladığını açıkladı.

ÜZÜM, GASTRONOMİK ANLAMDA GÜNDEMDE

Asma ve meyvesi olan üzümün birçok yemekte de kullanıldığını aktaran Enstitü Müdürü Ünal, "Üzüm Manisa'mızın, Ege Bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden bir tanesi. Gerek üretim ve gerek ihracat olarak çok önde olduğumuz tarım ürünlerinden birisi olmasına karşın son günlerde gastronomik açıdan da öne çıkmakta. Ülkemizin değişik illerinde, değişik yörelerinde farklı tariflerle üzümün asması, yaprağı, salkımı, çekirdeği, yağı gibi birçok ürünü birçok argümanı değişik tatlarda, değişik yemeklerde gastronomik olarak kullanılmakta. Son yıllarda özellikle büyük şeflerin dokunuşlarıyla daha farklı yemeklerde de kullanılabilir hale gelmekte. Bu denli antioksidanlarla, karışımlarla , faydalılarla bezeli ürünün yemek sektöründe de gastronomik anlamda da kullanılması bizim ürünün katma değerin arttırması yönünden de çok önem arz ediyor." diye konuştu.

300'E YAKIN ÜZÜMÜN KULLANILDIĞI YEMEK TARİFİ VAR

Enstitü olarak bu kapsamda yaptıkları çalışmanın tamamlandığını söyleyen Enstitü Müdürü Ünal, "Biz de ülkemizin değişik yörelerinde yapılan, asmadan oluşan, üzümden oluşan tarifleri bir kitapta derleme şansı bulduk ve derledik. Bu kitabımızın adı 'Asmadan Gelen Lezzetler' ve bu kitap dahilinde şu anda elimizde 300'e yakın tarifimiz mevcut. Önümüzdeki günlerde gastronomik anlamda büyük şeflerimizin, kullanmasıyla bu rakamın bu değerlerin alternatif olarak ve değişik ürünlerde de kullanarak artması arzusundayız. Böylece hem ürünümüzün katma değeri atmış olacak hem de dolayısıyla üreticimiz daha fazla gelir elde etmesi arzusunu taşıyoruz." diye konuştu.

KİTABIN HAZIRLANMASI 1 YIL SÜRDÜ

Kitabın Enstitü çalışanlarının çabasıyla hazırlandığını belirten Enstitü Müdürü Ünal, "Yaklaşık bir yıllık bir çalışma sonucunda derleyip toparlayabildik. Çünkü bu kitap içerisinde yalnızca Manisa'nın ve Ege Bölgesinin değil, hemen hemen bütün illerin oluşturduğu, daha doğrusu hazırladığı ve sunuma verdiği ürünler mevcut. Yani yaş ve kuru üzümler neler yapılabiliyor ne tür yemeklerde kullanılıyor, A'dan Z'ye tabi yalnızca üzüm olarak değil, üzümün sap yaprağı, çekirdeği, tozu gibi tüm argümanlarının kullanıldığı, yani içerisinde üzümün herhangi bir maddesinin girdiği tüm yemekleri toplamaya çalıştık. Kitabımızı derleyen bir arkadaşımız var. Ama ona destek olan gıda teknolojisi bölümünde şu anda 5 arkadaşımız aktif bir şekilde görev alıyor." dedi. (Turgay Duyar)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.