Manisa'da hasadı devam eden üzümün kurutulması da yönelik üzüm üreticilerine tavsiyedelerde bulunan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, kurutma aşamasının mutlaka bandırmalı olması gerektiğini vurguladı.
Manisa'nın ilçelerinde üzüm hasat sezonunun başladığını ve kesimi yapılan üzümlerin kurutma işlemlerinin başladığını kaydeden Enstitü Müdürü Ünal, hastaların son hızla devam ettiğini, Tarım Bakanının açıkladığı gibi bu yıl üzümde daha az bir rekolte beklentisi mevcut olduğunu vurguladı.
Sıcaklardan dolayı hasadın yaklaşık bir hafta 10 günlük bir erkencilik olduğunu kaydeden Enstitü Müdürü Ünal, özellikle bu yıl gibi ürünün daha az olduğu yıllarda ürünün hasadının yapılma zamanının büyük önem arz ettiğini ifade etti.
KURU MADDE BİRİKTİĞİ AN HASAT EDİLMELİ
Hasat edilecek üzümde yaklaşık 22-23 kuru madde birikimine gelmesi gerektiğini vurgulayan Enstitü Müdürü Ünal, "Ancak kuru madde oranı biriktiği anda hasat edersek 4 kilodan 1 kilo kuru üzüm elde edebiliyoruz. Üzümün az olduğu yıllarda bu değer daha da fazla önem arz ediyor. Ürünlerimiz hasat ettikten sonra sergi kısmında iki farklı kurutma tipimiz var. Bizim asıl ihracatta öne çıkan, asıl ihracata öne çıkan, ihracat pazarımızın hakim olduğu ana kurutma tipi Bandırmalı tipi kurutma tipi. Bunda yüzde 5 potasyum karbonat ve yüzde 1,5'luk zeytinyağı karışımının içerisine üzümlerinizi bandırıp seriyoruz. Eğer püskürtme yöntemi kullanacaksak bu oran yüzde 3'lere, yüzde 4'lere kadar düşebilmekte. Bandırma'nın en büyük artısı, üzümün üzerindeki mumsu tabakayı yıkayarak kuruma süresini hızlandırmak, yaklaşık bir hafta 10 günlük bir süreye düşürmek ve aynı zamanda rengin açık olmasını sağlamaktır. Açık renkli Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm eldesine yönelik üretimi Bandırmalı yapmak zorundayız." diye konuştu.
NATUREL KURUTMANIN DEZAVANTAJI DA VAR
Şayet bandırma çözeltisi kullanılmadığında natürel diye isimlendirilen koyu renkli kuru üzüm evresi olacağını ve bunun da dezavantajı olduğunu kaydeden Enstitü Müdürü Ünal, "Bunun dezavantajı ilk başta rengi yani tamamıyla öncelikle pazarı farklı ve ihracat ettiğimiz pazarımız daha farklı. Kuru üzümü bandırmazsak şayet natürel çözer kullanırsak kuruma süresi 15 güne hatta daha da üzerine çıkabilmekte ve rengi daha koyu olmaktadır. O yüzden ihracata yönelik, ana pazarımıza yönelik kuru üzüm üretimimizde Bandırma çözeltisini ve çözeltide kullandığımız oranlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Şu anda kuru üzüm sezonu devam ediyor. Hepimizin bildiği gibi kuru üzüm döneminde aldığımız yağışlar üzümün özel rengini ve kalitesini bozuyor. Bu da tip puanın düşmesine ve fiyatının daha da azalmasına sebep olmaktadır. Özellikle bandıma çözeltisi kullanmadığımız ürünler zaten koyu renkli olduğu için bu da koyu renkli bir ürün olarak ortaya çıkacaktır." diyerek zararsız bir yıl olarak bu sezonu da kapatmayı temenni ettiklerini sözlerine ekledi. (Turgay Duyar)