Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
11 Eylül 2024 Çarşamba 11:22
Manisa Yeşilay rol model oluyor (Özel Haber)

Manisa'da hayata geçirdikleri Kitap Kafe projesini ilk olarak Manisa'nın yaptığını ve 10 ilde uyguladığını anlatan Fulcun, "2015 yılı sonlarında Şube Başkanı olduktan sonra 2018 yılında kitap kafe projesini uyguladık. Bağımlılıkla üzerine siyaset güdülmeden bütün gençliğimizin topyekün bu meseleden uzaklaştırılması eğer bir temas varsa da kurtarılması gerekiyor. Hiçbirimiz önce ailemiz ve sonra çevremizde bir bağımlılığının olmasını istemiyoruz. Bir uyuşturucu bağımlısı, alkol işte bununla birlikte tutum bağımlılığı, nargile ve benzeri elektronik sigaralarla çok yaygın hale dönüştüğü bizim başladığımız dönem. Pandemiyle birlikte davranışsal bağımlılıklarda (bizim hep teknoloji ve kumar bağımlılığı) hepimiz pandemide online eğitimler falan derken dijital bağımlılık oluştu." dedi.

MANİSA'DA YEŞİLAY DANIŞMANLIK MERKEZİ (YEDAM) OLUŞTURULDU

2020 pandemi sonrasında evlerde kapattığımız çocuklar davranış bozukluklarına, yeme içme alışkanlıklarının bozulması gibi süreçlerin yaşandığına dikkati çeken Fulcun, bunların hep tedavileri rehabilitasyonlarıyla karşı karşıya kaldıklarını, pandeminin bu süreçte topluma farklı zararları da olduğunu vurguladı.

Pandeminin döneminde çok ciddi bir kumar bağımlılığı oluştuğunu ileri süren Fulcun, "Bununla ilgili sıkıntılar yaşayan ailelerle karşılaştık. Hemen devamında bir tedavi merkezi oluşturuldu. Genel Merkezin talimatlarıyla ülke genelinde Yeşilay Danışmanlık Merkezleri adı altında merkezin merkezin oluşması sağlandı ve ilk üç yıl İstanbul pilot bölgeydi. Sonrasında Manisa'ya da bir Yeşilay Danışmanlık Merkezi açtık. Yeşilay Danışmanlık Merkezimiz Moris Şinasi Çocuk Hastanesi binasında 2019 yılında açtık ve 5 yıldır hizmete devam ediyor. Türkiye'de altıncı açılan danışmanlık merkeziydi ve İzmir'de henüz açılmamıştı. Manisa olarak İzmir'den de danışanlara Manisa'daki merkezimiz aracılığıyla destek verdik. Sonrasında Türkiye genelinde 400 Şubesi olan Yeşilay'da Yeşilay Danışmanlık Merkezi sayısı ise bugün 127'ye ulaşarak yaygın olarak vatandaşlarımıza hizmet verdi." dedi.

BAĞIMLILIKTAN KURTARMA ORANI YÜZDE 40'LARA VARIYOR

Yeşilay Danışma Merkezi'nin (YEDAM) Türkiye' genelinde eşzamanlı hizmet verdiğini ve danışanlarının şehir değişikliği yaptığında, tedavisinin kesintiye uğramadığını da vurgulayan Fulcun, vatandaşların 115 numarasını arayarak ulaşabileceğin ve ön başvuru sonrasında kişi hangi ilde yaşıyorsa o merkeze yönlendirildiğini söyledi.

Danışanlara nitelikli bir danışma hizmeti verildiğini vurgulayan Fulcun, "Dünya Sağlık Örgütü bağımlılıkta özellikle uyuşturucu bağımlılığında verdiği rakam yüzde 1, yani 100 danışandan ancak bir danışan kurtarılabiliyor, böyle bir sayı var, çok acı. Biz bunda nitelikli ve erken teşhis, ilgi ve alaka ile sürecin bütünüyle takibi gibi özel bazı yöntemlerle bu sayıyı yüzde 35 hatta yüzde 40'lara varan bir başarı yakaladık. Çok ciddi ve daha nitelikli bir hizmet verebiliyor. Bu bir yöntemdi, denendi ve gerçekten arzu ettiğimiz noktada olduğu gözlemlenince zaten Türkiye genelinde yaygın hale dönüştü. Türkiye bağımlılık mücadele eğitim programı çerçevesinde, TBMM çerçevesinde verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı'yla okullarda uyguladığımız eğitimler zaten uzun yıllardır yaptığımız çok güzel çalışmalardı. Ama tedavi süreçlerinin içerisinde de olma gerekliliği bizi bu tedavi merkezlerini açmamıza taşıdı." dedi.

Manisa YEDAM çalışmaları hakkında bilgi aktaran Fulcun, "Genelde merkezimize Madde Bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı, Tütün Bağımlılığı, Teknoloji Bağımlılığı ve Dijital Kumar Bağımlılığında danışanlar mevcut. Manisa Yedam'da toplam danışanlarla görüşme sayısı 1158 iken, yeni görüşme sayımız ise 113." dedi.

TÜRKİYE'DEKİ 2. SPOR KULÜBÜNÜ MANİSA'DA KURDUK

Biz şimdi çocuklara bağımlı olma, işte sigara kullanma, alkol, uyuşturucu, işte davranışsal bağımlılıklar gibi ama ne yapmaları gerektiği ilgili sadece yönlendirme yaptıklarını ifade eden Fulcun, spor ile ilgilenmesi gerektiğini söyledikten sonra danışmanla işlerinin sona erdiğini ve bağımlıkla kararlı bir şekilde mücadele için zamanla bu sürece dahil olmaları gerektiğini kaydetti.

Fulcun, "Bizim bu süreçlere müdahil olmamız gerekiyor diye düşünerek, Yeşilay bünyesinde spor kulüplerini kurduk. İlk olarak Genel Merkezimiz tarafından Başakşehir'de spor kulübü kuruldu. Hemen arkasından ikinci şube yine Manisa'da biz kurduk. Yaklaşık 3 yıldır faaliyetine devam ediyor. Türkiye genelinde de spor kulüplerinin tamamı kuruldu ve spor branşları tescil edildi. O branşlarda futbol gibi takım oyunlarının oynandığı branşları yapı kabul etmiyor. Bireysel sporlara yönelik spor branşlarımız mevcut. Manisa Yeşilay Spor Kulübümüzde 20'si lisanslı olmak üzere toplamda 40 sporumuz var. Çok başarılı sporcular oluyor ama yaşantılarını düzenleyemiyorlar, bakıyorsun sigara içiyor, bakıyorsun kendisinde farklı bağımlılıklar geliştirmiş. Yeşilay Spor Kulüplerinin hedefi örnek sporcular yetiştirip, sporcuların kendinden sonraki çocuklara örnek olmasını sağlayacak bir spor bilinci içerisinde o eğitimlerini almasını sağlamak." dedi.

MANİSA'YA DAHA BÜYÜK SOSYAL ALAN KAZANDIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Manisa'da önümüzdeki yeni dönemde özellikle gençlere daha çok ulaşmaya çalışacaklarını vurgulayan Manisa Yeşilay Şube Başkanı Barış Kamiloğlu, ayrıca rehberlik öğretmenlerinin süreleri dolan belgelerinin yenileme çalışmasını yapacaklarını söyledi.

Şube Başkanı Kamiloğlu, "Yeşilay'ın Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan bu ortak eğitimlerle belgelerini yenileyeceğimiz rehberlik öğretmenlerimiz Manisa'daki okullarda faaliyetler ve bağımlılıkla mücadele konusunda etkin bir şekilde görev alacaklar. Şube olarak gençlerimize, kadınlarımıza ve bağımlılık sürecindeki sosyal alan eksikliğini özellikle Manisa'mızda bir katkıda bulunmak istiyoruz. Bu dönemde gençlerimizin aileleriyle birlikte rahatlıkla buluşabileceği kitap kahve gibi alanı daha büyük sosyal alan Manisa'mıza kazandırmak istiyoruz. Onun dışında da kurumlarımızla iş birliklerimiz devam ediyor. Ve kamu yararına hizmet düsturuyla Yeşilay'ın yüz yılı aşkın faaliyetlerine katkıda bulunmaya çalışacağız." şeklinde konuştu.

KADIN KOMİSYONU HEDEFİNDE ANNELER YAKIN MARKAJDA

Yeşilay Manisa şubesinde 10 kişiden oluşan kadın komisyonunu en büyük görevinin Manisa İl genelinde YEDAM farkındalığı oluşturmak olduğunu vurgulayan Yeşilay Kadın Komisyonu Başkanı Güzin Pekiyi, "Bizim hedefimiz genelde anneler, bunun yanında okul aile birlikleri ve okul aile birliklerinin başkanları, öğretmenlerimiz. Bize başvurdukları takdirde onlarla irtibata geçerek ilgili eğitim programlarını verebiliyoruz. Özellikle okullardan çok talep geliyor. Bunun dışında anneler ile park ve ev sohbetlerimiz var. Çünkü en iyi narkotik polisi narkoanne diye bir proje yapmıştık. Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü ile ortaklaşa. Çocuklardaki herhangi bir davranış bozukluğunu en önce annelerin fark etmesi çok önemli. Çünkü iş işten geçtikten sonra çocuklar bağımlı hale geldikten sonra tedavi süreçleri çok zor ve temiz kalmaları çok daha zor oluyor. Temiz kalma derken biz bağımlılıktan kurtulan kişiler, eğer ki belli bir süreden sonra o bağımlılığa tekrar dönmezlerse temiz kaldı diyoruz. Bağımlılıktan kişilerin temiz kalması çok önemli. Çocukları bağımlı hale getirmeden de annelerin farkında olması çok önemli." diye konuştu.

"TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞIN YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ"

Bu noktada kadın komisyonu olarak muhtarlarla irtibata geçtiklerini kaydeden Pekiyi, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki bayan muhtarların kendilerine çok yardımcı olduklarını ve birlikte ortak eğitimler düzenlediklerini söyledi.

Pekiyi, "En iyi, narkotik polisi annedir projesi kapsamında muhtarlar, okullar, okullardaki veliler, sınıf anneleri, okul aile birlikleriyle hep devamlı bir irtibat halinde olundu. Ve annelere özellikle bağımlı olan bir çocuğu nasıl anlayabiliriz, nasıl fark edebilirsiniz konusunda eğitimler verildi. Bu konudaki eğitimlere çok fazla katılım oldu. Çünkü insanlar çocuklarını anlayabilmek istiyorlar. Manisa yerelinde bu bağımlılıklarla ilgili eğitim programlarına devam edeceğiz. Muhtarlıklarla özellikle yaptığımız programlar devam edecek, okullardan gelen talepleri karşılamaya devam edeceğiz. Şimdi son zamanda en çok teknoloji bağımlılığıyla ilgili eğitimler istiyorlar. Çünkü çocuklar 3 aylık bir yaz dönemindeydiler ve çok fazla teknolojiyle haşır neşir oldular. Nasıl kurtarabiliriz? Bir şeyi aldığınız zaman çocuktan, onun yerine ne koyabiliriz? Işte biz de bu noktada Yeşilay Spor Kulüplerini kurduk. Çocukları Yeşilay Spor Kulüpleri'ne yönlendiriyoruz. Çünkü sporun her konuda her şeye desteği çok fazla." dedi. (Turgay Duyar)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.