7’den 70’e herkese demiryolu sevgisini aşılamak ve demiryolu taşımacılığını tanıtmak için yollara çıkan simülatör öğrencilere gerçeğe yakın bir tren sürüş deneyimi yaşatarak makinistlerin dünyasının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Taşımacılık İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından çocuklarımızı eğitmek bilinçlendirmek ve gelecekte meslek seçimlerine destek vermek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında ilk uygulama eğitimi Manisa'nın Yunusemre İlçesinde gerçekleştirildi. Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Manisa’da ilk kez Mobil Lokomotif Simülatörü Sekiz Eylül İlkokulu ve Vakıfbank Türkbirliği Ortaokulu öğrencileri ile buluştu.
İlk olarak sınıflarda öğrencilere önce kamu spotu izlettirilerek, demiryolu ve hem zemin geçitler ve uyulması gereken kurallar konularında çocuklara hazırlanan eğitimi filmleri eşliğinde bilgiler verildi. Ardından okul bahçesinde konuşlanan Mobil Lokomotif Simülatöründe uygulamalı olarak öğrencilere eğitim verildi.
Okul bahçesinde gerçekleştirilen programa TCDD Taşımacılık A.Ş. İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Sevtap Katırcı, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş, İzmir Lokomotif Atölye Müdür Vekili Gürcan Karagözler, Emniyet Denetim Sistemi Müdürü Yasin Taksim, Baş makinistler Yıldırım Özler ve Hüseyin Karakurt ile 8 Eylül İlkokulu Müdürü Kemal Akbaba, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Baş makinistler Yıldırım Özler ve Hüseyin Karakurt tarafından öğrencilere Mobil Lokomotif Simülatörü hakkında bilgi verildi, nasıl kullanılacakları gösterildi.
Öğrenciler tren kullanma deneyimi yaşadılar
Mobil Lokomotif Simülatörü ile öğrencilerin treni sürme keyfini yaşadığını söyleyen Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş, “Şu anda 8 Eylül okulumuzda 1200 öğrenci, Vakıfbank Türk Birliği okulumuzda ise 800 öğrencimiz var. Öğrencilerimizin demir yollarının güvenli olduğuna dair ve yolculuk anında özellikle makinistlerimizin nasıl bir faaliyette bu işlemleri nasıl zor şartlar altında yaptıklarını kendileri yaparak yaşayarak öğreniyorlar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde beceri temelli eğitime katkısı olması açısından önemli bir çalışma. TCDD Taşımacılık yönetimine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Demirtaş bilgi aktaran TCDD Taşımacılık A.Ş. İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Sevtap Katırcı ise çocukları bilinçlendirmek, eğitim vermek anlamında Ulaştırma Bakanlığı'nın çabalarıyla Koordinasyon Genel Müdürlüğü'nün verdiği destekler ile projenin hazırlandığını söyledi.
Bölge Müdür yardımcısı Katırcı, "Çocuklarımızı eğitmek bilinçlendirmek ve gelecekte meslek seçimlerine destek vermesi amacıyla oluşturduğumuz bir projedir. Manisa'da Pilot uygulamayı başlatıyroz, Turgutlu İlçesinde de eğitim gerçekleştireceğiz ve devamını da getirmeyi planlıyoruz. Tabii bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün onayları ile yaptığımız bir çalışma hayırlı uğurlu olur inşallah." dedi.
"Manisa Türkiye'ye örnek olacak"
Projenin İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlandığını ve Pilot olarak Manisa'da uygulanmaya başladığını vurgulayan Bölge Müdür Yardımcısı katırcı, "Biz proje olarak başladık, bundan sonra Türkiye'deki diğer demiryollarının bulunduğu yerlerde de bunlar yapılması planlanıyor. Projeyi ilk hazırlayıp hayata geçiren İzmir Taşımacılık Bölge Müdürlüğü'dür. Çocuklarımız için hazırladığımız kitaplarımız ve demiryolları tanıtım maketleri var. İnşallah sevecekler ve ileride o mesleği de seçecekler diye umuyoruz. Bu arada trene taş atmanın, hem geçit olmadığı zaman ne kadar zararlı olduğu konularında bilgilendirmede yapıyoruz. Eğitimden sonra çocuklarımız simülatörde tren sürüyorlar, lokomotif sürüyorlar. Yani ileride inşallah geleceğimizin teminatı gençlerimiz bizden sonra devralacaklar. Bir nebze de olsa birkaç öğrenciyi bile buradan mesleğimize dahil edebilirsek bizler için çok önemli bir durum olacak” diye konuştu.
Öğrencilere, 'Dur, Bak, Dinle, Geç' anlatılıyor
Çocuklara farkındalık oluşturmak için projenin hayata geçirildiğine değinen TCDD İzmir Bölge Müdürlüğü Emniyet Denetim Sistemi Müdürü Yasin Taksim “Demiryolları olarak öğrencilerimizin, halkımızın güvenli bir şekilde, emniyetli bir şekilde yolcu trenlerimizden, yük trenlerimizden yararlanmaları için Burada bir makinistin gerçek bir sürüş deneyimini yaşamasını sağlıyoruz. Yol aynı, hatta çıkan işlemler aynı. Aynı zamanda küçük bir kamu spotlarımız var. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz Ankara güzergahında iki istasyon arasında tren kullanıyorlar. Amacımız bu projeye geliştirmek. Projeye ilk Manisa’da başladık. Özellikle demiryolunun yakınındaki okullardan bunu sürdürmeyi planlıyoruz. Çocukların sağlıklı bir şekilde karşıya geçmelerini sağlamak için, yollarda oynamamaları için, dur bak dinle geç diyoruz. Bir demiryoluna yaklaştığı zaman bu sadece çocuklar için değil büyükler için de geçerli bir durum. Önce duracak, sonra bakacak sonra dinleyecek ondan sonra emin olduktan sonra geçecek. Tren yollarında istenmeyen hadiselerin gerçekleşmemesi için bu konuda çocuklarımızdan başlıyoruz” şeklinde bilgiler aktardı. (Turgay Duyar)