Yapılan yüzyıl savaşları, Avrupa târihinde ve İngiltere için yeni netîceler meydana çıkardı. Bu savaşlardan sonra millî duygular gelişti. Krallıklar güçlendi ve sâbit bir merkezî orduya sâhip oldular. İngilizler ilk defa 1346 yılında top kullandılar. İngilizlerin, karşı kıyıdaki iktisâdî faâliyetleri, yüksek maddî kazançlar getirdi. Fransa ile yaptıkları savaş ve işgaller, tüccar zihniyetinin ortaya çıkmasına ve denizciliğin kıymetine ve güçlü bir ordunun önemine vâkıf olmalarını sağladı. İngilizler, sonraları daha uzaklara gittiler. 1511 târihinden îtibâren Sicilya, Girit, Sakız, Trablus, Beyrut arasında düzenli seferler yaptılar. Hattâ korsanlık yapmaya başladılar.

    Keşifler çağında, her sene Lizbon’dan harp gemileri eşliğinde hareket eden Portekiz filosu, Güney Afrika’yı geçip, Mozambik’te durduktan sonra, müsâit muson rüzgârlarından faydalanarak, eylül ve ekimde sömürge imparatorluklarının merkezi olan Goa’ya varırdı. Hindistan’da fazla rağbet edilmeyen Avrupa emtiası ile Uzak Doğu’da makbul bir satın alma aracı olan gümüş parayı çıkartıp, yerine Hind’in biber, çivit, pamuklularıyla, Molük Adaları baharatı, Cava’nın hindistan cevizi, Çin yapımı vernikli eşyâ, kâfur, eczâ, ıtriyat, Seylan’ın kıymetli taşları, Arabistan kahvesi, Îran incisi ve ipeğini yükleyerek dönerdi.

   Sömürgecilik alanında bir zaman Portekiz’liler üstünlüğü ele geçirdiler, bir zaman sonra da İspanyollar onların gücüne son verdi. Sonra da Hollanda, Fransa ve İngiltere hâkimiyeti elinde tutmaya başladı.

   Akdeniz’de İngiliz gemileri ilk defa 1400’lü yıllarda görülmeye başladı. İngiltere’nin gücünün artması 1625 yılında iyice belirginleşti ve gücünü iyice hissettirdi.

    İngiltere’de iç savaşın bitmesiyle millî birliğini inşâ etti. 1651 yılında denizcilik kānûnunu çıkardı artık ticârete konu olan mallar ancak İngiliz gemileri ile taşınabilecekti. Ülkede devlet ve tüccar bütünleşmesi sağlandı. Tüccar desteklendi, korundu. İthâlâta sınırlama getirildi.  İhrâcat desteklendi.

   İngilizler önce denizcilikte ve ticârette güçlü olan Hollandalılarla mücâdele ettiler, savaştılar ve onları yendiler. Daha sonraki hedef, İngilizlerin diğer amansız rakibi Fransızlardı. İngiltere 1757 yılında Hindistan’a yerleşti. Amerika’da, İngiliz-Fransız rekābeti en üst seviyelere çıkmıştı. 1763 senesinde İngiltere yedi yıl savaşlarından sonra Fransa’yı yendi. Bundan sonra Fransa artık, Napolyon’un yeni bir ifâde şekliyle oluşan yeni hücumlarına kadar, mevcut şekliyle sömürgecilik faâliyetlerinde bulunmayacaktır.  İngiltere rakiplerine karşı üstünlük sağlamış ve gücünün zirvesine ulaşmıştı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.