Manisa'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı sevgi evlerinde kalan iki çocuğun hayatı ev hanımı Canan Arabacı sayesinde değişti. 47 yaşındaki Canan Arabacı, 3 yıl önce yurtta gördüğü Hidrosefali hastası, yürüyemeyen, konuşamayan Soner’e koruyucu aile oldu. Eşi Zakir Arabacı ile birlikte Soner’e evinin kapılarını açan Canan Arabacı, sevginin mucizesini de gösterdi. Hidrosefali hastalığı yüzünden yürüme sorunu yaşayan ve birçok hastalıkla mücadele eden Soner, Arabacı çiftinin evinde yaşamaya başladı. Aradan geçen 5 ayın ardından engelli Soner ilk adımlarını attı. Şuanda 7 yaşında olan ve okula giden Soner, ailenin gözbebeği oldu. 2 çocuğunun ardından Soner’e de anne olan Canan Arabacı, geçen yıl bir çocuğun daha hayatına dokunmaya karar verdi. 9 yaşındaki Batuhan’a da koruyucu aile olan Canan Arabacı, şimdi koruyucu aile olduğu çocuklarla mutlu bir hayat sürdürüyor.
HAYATIM GÜZELLEŞTİ
Yaşadıklarını anlatan Canan Arabacı, hayatının Soner ve Batuhan ile güzelleştiğini söyledi. Arabacı, “Soner’i 3 yıl önce ilk gördüğümde yürüyemiyordu, sevgi ve bakımla bu günlere geldik. Evimize geldikten 5 ay sonra ilk adımlarını attı ve yürümeye başladı. Şimdi inanılmaz aktif bir çocuk oldu. Evimize neşe getirdi, hayatım güzelleşti. Okuma yazmayı öğrendi, arkadaşlarıyla ilişkileri çok güzel. Hiç konuşmayan bir çocuk şimdi neşe saçıyor. Hidrosefali hastalığı da durdu, şuanda sağlık problemi yok” dedi. Soner’in kardeş istediğini anlatan Canan Arabacı, “ Kurumda Batuhan ile tanıştık, onu çok sevdik. 1 yıldır da Batuhan ile birlikteyiz. Birbirlerini çok seviyorlar. Yaşadığı zorluklar nedeniyle psikolojik destek alıyor. İlaç tedavisi görüyor. Ancak ona da sonsuz sevgimizi vermeye çalışıyoruz. Bu sorunu da aşıyoruz. Bu çocuklara biz sahip çıkmazsak kim sahip çıkacak? Toplum olarak bizim görevimiz bu çocuklara kol kanat germektir” diye konuştu.
ABİ-KARDEŞ OLDULAR
Zor hayatlar yaşayan 7 yaşındaki Soner ve 9 yaşındaki Batuhan, birbirlerine abi-kardeş oldu. Ellerini bir dakika olsun ayırmayan iki çocuk, Canan Arabacı’ya ‘anne’ diye sesleniyor. Hayatın yükünü birlikte omuzlayan çocuklar parkta birlikte oynuyor ve yaşama el ele sarılıyor.
TOPLUMUN KAHRAMANLARI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Manisa İl Müdürü Murat Konan, çocukların her zaman ailenin yanında büyümesinden yana olduklarını, ancak bazı şartlarda çocukların koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Konan, “Aile gerekli bakımı sağlayamayınca biz müdahale ediyoruz. Koruma altına aldığımız çocukların Canan Arabacı gibi ‘toplumun kahramanı’ olarak değerlendirebileceğimiz koruyucu ailelere emanet ediyoruz. Manisa’da 144 aile 175 çocuğa koruyucu aile oldu. 2012 yılında sadece 12 çocuk koruyucu ailedeydi. Manisa’da şuanda koruyucu aileye verebileceğimiz çocuğumuz yok. Artık diğer illerden çocuk almaya başladık. İzmir’den Suriyeli çocuklar vardı, onları alıp koruyucu ailelere vermeye başladık. Şuanda sırada ailemiz var, ancak verecek çocuğumuz yok” dedi.
ÖLMEK ÜZEREYDİ
Koruma altına aldıkları çocukların zor bir hayatı olduğunu kaydeden Konan, Soner’in koruyucu aileye gitmeden önce hastalıkları yüzünden ölmek üzere olduğunu söyledi. Konan, “ Canan hanım toplumda en iyi örneklerden bir tanesidir. İki tane zor çocuğa annelik yapıyor. Soner 6 aylıkken koruma altına alındı. Sağlık sorunları vardı. Hidrosefali(kafa büyümesi) hastalığı ile mücadele ediyordu. O kadar kötü oluyordu ki biz ölecek gözüyle bakıyorduk. Ancak Canan Arabacı’nın sevgisi ile tüm sağlık problemlerini aştı. Kurumdan ayrılırken yürüyemeyen Soner 5 ay sonra koşarak geldi. Konuşması da yoktu. Ama 3 yılın ardından ölmek üzere olan bir çocuktan bir mucizeye imza attılar. Şimdi Soner okula gidiyor, koşuyor, konuşuyor. Çocukların sevgi dolu bir ailede büyüdüklerinde nasıl bir gelişim sağladığının en büyük örneğidir. Bana göre bu bir mucizedir. Biz bu mucizeyi canlı olarak gördük. İkinci bir çocuğa daha koruyucu aile oldu. Ben bu davranışın diğer ailelere örnek olmasını istiyorum” diye konuştu. / Nermin UÇTU