Buğday, arpa, çavdar gibi ürünlerde bulunan gluten proteinine karşı alerjisi olan çölyaklılar, Çölyak ve Organik Beslenme Derneği etkinliği ile hayatlarında ilk kez glutensiz lokma yedi. Çölyak ve Organik Beslenme Derneği’nin oluşturduğu mutfakla, birçok ilden gelen çölyak hastaları uzmanlar eşliğinde glutensiz lokma yapımını öğrendi. Yıllarca lokmadan uzak duran, sokakta yolunu değiştiren çölyak hastası yetişkinler ve çocuklar lokmanın tadına baktı.
Çölyak Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Manisa Çölyak-Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, “Burada sağlıklı, eğlenceli ve özgür mutfaklar projemizin etkinliğini yapıyoruz. Bu etkinliğimiz glütensiz lokma. Lokmayı Türkiye’de bilmeyen yoktur. Ama bizim için çok önemli olan bir yiyecek. Çünkü dışarıda bunu yiyemiyoruz. Glütenli olduğu için yiyemiyoruz. Özellikle Manisa’da her sokak başında olan bir etkinlik lokma. Hayır adına dökülür. Ama biz çölyaklılar özellikle çocuklarımızı bu lokmacılar kaçırmaya çalışıyoruz. Gördüğümüzde başka bir sokağa geçiyoruz. Lokmanın kokusunu almasın, lokmayı istemesin diye. Burada hem öğretiyoruz, hem yiyoruz. Çocuklarımız ilk defa glütensiz lokma yiyorlar. Sokakta kokan o lokmayı sağlıklı bir şekilde yediler. Bizim amacımız da zaten bu. Dışarıda yiyemediklerimizi burada bir araya gelerek etkin hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.
36 YIL SONRA İLK KEZ YEDİ
Çölyaklı Sema Sarıhan da, “Ben 36 yıl sonra ilk defa lokmanın tadına bakıyorum. Bu kadar müthiş bir şey olamaz. Lokma dışarıda her köşe başında Manisa’da ve İzmir’de dökülür. Biz burnumuzu tıkaya tıkaya, o kokuyu duymamaya çalışarak geçiyoruz. Özlemle bakıyoruz.Ben bugün ilk defa lokmanın kokusunu doya doya içime çektim” dedi. Çölyaklı Emine Yüzüncü, “22 yıllık çölyak hastasıyım. İzmir’den katıldım. Böyle bir lokmayı hiç tatmamıştım. İlk defa tattım, çok da güzel olmuş” diye konuştu.
Glutensiz lokma yapım etkinliğinde kendisi de çölyaklı olan Emine Yılmaz, lokma yapımının tarifini verdi. İlk kez lokmanın tadına bakan çocuklar da, çok beğendiklerini söyledi. / Nermin UÇTU