Diyetlerime bol bol yazdığım balığı bu hafta size uzun uzun yararlarından bahsetmek istedim. Evet , hep duyuyoruz haftada en az 1-2 defa balık tüketin. Peki neden haftada en az 1 defa balık tüketelim işte sebepleri.

Omega-3 deposu

Balık diğer hayvansal besinlere kıyasla doymuş yağ yerine doymamış yağ asitleri omega-3 yağ asitlendirini barındırır. Vücudumuz omega-3 yağını üretemez , hücrelerimizin yaşayabilmesi için yağ gereklidir. Omgea - 3 yağlar , damar sağlığını korur, nörolojik hastalıkları önleyebilir , inflamosyonu önler ve kan şekerini dengeler. Özellikle omega-3 seviyesi soğuk su balıklarında somon , uskumru , sardalye ve ton balığında oldukça zengindir.

Bağışıklık sistemini koruyor

Özelikle kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı balığın koruyuculuğu kanıtlanmıştır. Mevsimine uygun balığın haftada en az 1 defa tüketimini öneririm.

D vitamini içeriyor

Kış aylarında eksikliği her 3 kişiden 2 kişi de mutlaka eksik bulunuyor.Balık içerisinde yağda çözünen D vitamini içerir.Bu sayede d vitamininden kış aylarında güneş olmadan da kolayca alırız.D vitamini eksikliği depresyonu , kilo artışını ve bilişsel fonksiyon bozukluğu gibi bir çok hastalığı tetikliyor.

Kemikleri güçlendiriyor

Balığın etinin faydası kadar kılçıklı tüketilebilen balıklarda kalsiyum açısından oldukça zengin olup kemik sağlığını koruyor.Özellikle kemik erimesi yaşayanlar , menapoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar için oldukça kıymetli.

Otoimmün hastalıklara karşı koruyucudur

Balık tüketimi bağışıklık sisteminin kötü etkilerinden korur.

Kalp damar hastalıklarına karşı koruyor

Balık kalp dostu değerli bir besindir.İçeriğindeki yağlar sayesinde trigliserit seviyerlinini düşürür.Yapılan bilimsel çalışmalar günde bir defa balık tüketen kişilerde kalp damar hastalığı riskini %15 azalmış olarak bulunmuştur.

Depresyondan koruyor

Yapılan bilimsel çalışmalar özellikle omega-3 açısından daha zengin balıkların tüketimi depresyona karşı oldukça etkili.

Alzhemir gibi nörolojik hastalıkların riskini düşürür.

Alzhmeire karşı özellikle haftada 2-3 defa balık tüketimi önerilir. Omega-3 yağ asiltlerinin bir önemli faydasıda hafıza kaybını önlemesidir. Balığı lütfen ızgara , buğulama veya fırın olarak tüketin. Kızartma balık yarardan çok zarar getirir.

Göz sağlığını destekliyor.

Zamanla birlikte göz bölgesinde görmeyi sağlayan sarı nokta ( makula ) kısmı zarar görmektedir.Özellikle sarı nokta bölgesinin hasarlanmasında balık makula dejenerasyonu önlüyor.

Sayamadığım daha bir çok faydası mevcut işte bu yüzden, benim size önerim Haftada en az 1 defa mevsimine uygun küçük mevsim balıklarından tüketmeniz .

TAZE BALIĞI NASIL ANLARIZ ?

Taze balığın gözleri dolu , berrak ve canlıdır.Gözleri buruşuk ve parlamadığını görürseniz o balığı yemeyin .

Balığın yüzgeç ve kuyrukları ezilmiş ve parçalanmış ise o balığı tüketmeyin.

Balığın dışına dokunun , balık taze ise pulları sökülmez ve parlaktır.Balık taze değil ise pulları kolaysa sökülür ve parlaklığını yitirmiştir.

Taze balığın solungaçları parlak ve kırmızı renktedir.Tazeliğini yitirdikçe dokusu kararır ve dokusunu yitirir.

SAĞLIKLI MUTLU GÜNLER DİLERİM..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.