Manisa 8
kapalı
Editör
Editör
12 Mart 2019 Salı 13:35
Başkanlara ve saraylara gidiyor!

Geçmişte ulaşım aracı olarak kullanılan faytonlar, günümüzde nostalji meraklıları sayesinde yeniden canlandı. Fayton ustaları tek tek mesleği bırakırken, Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde yer alan Türkiye’nin tek fayton fabrikası üretimin yanı sıra dünyaya fayton ihraç ediyor. Akhisar’da 2006 yılında kurulan Güneş Fayton, bünyesine klasik faytonların yanı sıra modern büfeleri de ekleyerek sektörü genişletti. Fayton üretimi yapılan 900 metrekarelik fabrikada, 8 ayrı modelde fayton ve 9 çeşit ve ebatlarda mobil satış büfesi üretiliyor. 5 işçinin çalıştığı fabrikada ayda ancak 1-2 fayton üretimi yapılabiliyor.

EŞİNİN HATIRASINI YAŞATIYOR

Türkiye’nin tek fayton fabrikasının sahibi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi 40 yaşındaki Sinem Kabasakal, yok olmaya yüz tutan bu mesleği yaşatmak için çaba harcadıklarını dile getirdi. Fayton fabrikasının kuruluş hikayesini anlatan Kabasakal, fabrikanın eşi Murat Kabasakal tarafından kurulduğunu söyledi. Eşinin 2016 yılında hayatını kaybetmesi üzerine fayton fabrikasının başına geçen Sinem Kabasakal, eşinin hatırasını yaşatmak için bu işi sürdürdüğünü ifade etti. Sinem Kabasakal, “Fayton bu bölgeye özel bir ürün.Eşim bunu yaşatmak istiyordu, şimdi bende bunun kaybolmamasını istiyorum. Dünyada 10 fayton fabrikasından biriyiz. Teknoloji ile gelişim halindeyiz.Fayton imalatı takım ve koordineli bir ekip işi gerektirir. Yaptığımız faytonlarda kurumuş kayın, çam ve dişbudak ağacı kullanıyoruz. Fırınlanmış olarak aldığımız bu ağaçlar özel depolarımızda 4-5 yıl bekletildikten sonra kullanılmaktadır. Ahşap oyma işleri tamamen el oyması, demir işçiliği ise ocaklarda sıcak el dövmesidir. Boyanan faytonlar döşeme atölyemizde döşenir ve kaplanır. Faytonlardaki nostaljik desenler nakkaşlarımız tarafından el emeği ile özenle yapılıyor” dedi.

MOBİL BÜFELERLE YENİLİKLERİ DE TAKİP EDİYORLAR

Nostaljik faytonların yanı sıra mobil büfelerin de ilgi gördüğünü kaydeden Kabasakal, Romanya’ya 16 mobil büfe, İngiltere’ye tarihi köprüye mobil büfe yolladıklarını ve yenilikleri de takip ettiklerini söyledi. Bir fayton ve büfenin yaklaşık 40 bin liraya satıldığını kaydeden Kabasakal, el emeği olması nedeniyle faytonların değerleri olduğunu ifade etti.

DEVLET BAŞKANLARINA FAYTON YAPIYORLAR

Faytonun nostaljik bir ürün olduğu için filmlerde, dizilerde de kullanıldığını kaydeden Sinem Kabasakal, Türkiye genelinde valiliklerden, kaymakamlıklardan, belediyelerden, üniversitelerden, turistlik işletmelerden, film şirketlerinden talep aldıklarını söyledi. Yurtdışına da fayton ihraç ettiklerini dile getiren Kabasakal, kraliyet saraylarına, devlet başkanlarına da fayton ürettiklerini belirterek, “Romanya, Almanya, İngiltere, Rusya, Norveç, Japonya, Arabistan, Belarus, Dubai, Kuveyt, Malezya, Türkmenistan, Azerbaycan, Irak, Kıbrıs, ve Şili’ye fayton gönderdik. Ayrıca Türkmenistan Devlet Başkanına, Azerbaycan Devlet Başkanının sarayına, Şili Genel Kurmay Başkanı için de fayton yapıldı” diye konuştu.    

Akhisar’a gelen kişilerin fayton fabrikasını da ziyaret ettiklerini ifade eden Sinem Kabasakal, “İnsanlar sadece fayton satın almak için değil, bu nostaljiyi yaşamak için buraya geliyorlar. Fabrikayı geziyorlar.Türkiye’nin birçok yerinden insanlar geldi” dedi. / Nermin UÇTU

Son Güncelleme: 12.03.2019 13:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.