Manisa'da Gündem
2024-03-01 07:00:00

Kartlar yeniden dağıtılırken!

R. Levent Işık

01 Mart 2024, 07:00

ABD’de hükümeti artık 45 günlükten fazla ek bütçe alamaz hale geldi. Borçlanamıyorlar. Küreselcilerin desteklediği Demokratlar için borçlanamamak olabilecek en kötü şey.

Seçime kadar hükümetin en az bir defa kapanması artık kaçınılmaz hale geldi. Bu büyük sosyal patlamaların en net habercisi.

Faizi artırıp enflasyonu dizginlemiş pozlarında olsalar da henüz onlar için “hiçbir şey başlamış bile değil” desek yeri.

4,5 trilyon dolarlık gelirleriyle 5 trilyon dolarlık tahvil faizlerini nasıl ödeyecekler?

2023’ün ilk çeyreğinde batan bankalardan sadece ilgili yılda 500 milyar dolardan fazla zarar oluştu. 2024’te takke düşüp kel gözüktüğünde, yani en az 1,2 trilyon dolarlık gerçek bankacılık krizi zararı ortaya çıktığında nasıl olacak da sistemi ayakta tutmak için para dağıtacaklar.

Yukarıda belirttiğimiz üzere daha kendilerine yetecek bütçeyi 45 günlüğüne alamayan bir hükümet nasıl bu işten sıyrılabilecek?

Milyonlarca insanın gıda yardım almak zorunda kaldığı bir ülkede bir de hükümetin kapanmasıyla maaşlarından olacak milyonlar nasıl dizginlenecek?

“Ya hu, deli değillerdir herhalde, ülkelerini mi batıracaklar? İlla ki parasal genişleme ve faizleri indirirler” diyorsanız, onu yaptıklarında da işte benim “henüz onlar için hiçbir şey başlamış bile değil” noktama döneceğiz ve ABD’de ve dolayısıyla AB’de inanılmaz bir enflasyon fırtınasının yanında doların rezerv para olma özelliği kaybolacak.

Bu özelliğin kaybolacağı anı dört gözle bekleyen BRICS’in alternatif bir para üretmesiyle ABD’nin imparatorluk tacı başından düşecek.

İster istemez sırası gelen her imparatorluk gibi, özellikle de rezerv parayı elinde tutma gücünü kaybeden büyük imparatorluklar gibi o da dağılacak ve uzun bir sessizliğe gömülüp kalan mevcudiyetini eski dönemlerin ihtişamını yakalama yolunda harcayıp bitirecek; vatandaşları en az yarım asır iktisadi, sosyal ve ruhsal açıdan ciddi bunalımlar yaşayacak.

Ya da böylesine acı bir son yerine tahtını korumak için kaçınılmaz sondan kurtulmak adına her şeyi göze alacak. Özellikle de savaşı!

İmparatorluk tacını elinde tutan süper bir güç sıradan bir ülkeyle dahi savaşsa ekonomik açıdan ciddi zarar görür. Çünkü ne olursa olsun rezerv parayı elinde tuttuğundan savaş için gereken genişlemeden etkilenir. ABD’yi bugünkü uçurumunun kenarına işte o savaşları getirdi.

Fakat eğer zaman lehinize işliyorsa ve kaçınılmaz bir sona ilerliyorsanız. Hele ki rakibiniz tüm stratejisini bu plana göre kurguladıysa oyunu bozmaktan başka şansınız yoktur.

Hasılı ABD’nin ensesindeki Çin’i ve iş tutmaya çalıştığı diğer bölgesel güçleri dizginlemesinin ek yolu Çin’i acı güçle malup etmek.

Gelgelelim bu işi Demokratlar’a bırakmaları imkansız.

Seçimlere kadar ABD dayanabilirse Trump’la bu kaçınılmaz denklemin (iddia ettiği politikalar çerçevesinde) bir nebze olsun bozulması mümkün. Fakat ya olaylar hiç de beklenildiği gibi olmaz ve savaş ihalesi Trump’a kalırsa? Ya da plan buysa? Bu ihtimal çok su götürür. Düşünmek bile istemiyorum.

Kim bilir, milli ekonomiyi, her türlü krizin etkisinden, elinde tuttuğu “savaş lideri yetkileriyle” tıpkı 1929 Bunalımı’ndan sonra Franklin D. Roosevelt’in 5 Nisan 1933'te çıkarttığı Executive Order 6102 adlı kanun hükmünde kararnamenin bir benzerini çıkararak kontrol altına almayı deneyebilir; toparlayabilirse belki de “Make America Great Again” sloganı koskoca bir komplo senaryosu ile realize olabilir…

…Garip bir yıl olacak; hem de çok grip!

Dünya ekonomisi daha önce şahit olmadığımız türden bir devrime doğru gidiyor.

Önü alınamaz bir şekilde gelişen teknoloji ve rezerv paranın imparatorunun tacı misali dramatik düşüşü…

Tacın İngilizlerden ABD’ye geçişi sürecinde 2 acımasız dünya savaşı yaşandı. Bu defa ise bizi bambaşka savaşlar bekliyor.

Özellikle uluslararası ekonomik savaşlar…

Hazırlanmalıyız!

Özellikle de ekonomik istihbarat çok önemli. Çin, ABD ve AB bu konuda istihbarat teşkilatlarına ciddi yetkiler ve imkanlar sağlamış durumda. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın bu alandaki faaliyetlerini maksimum düzeye çıkarması çok önemli.

ABD, sırf bu meseleler çerçevesinde faaliyet gösterecek bağımsız bir kurumu 2008 krizi sonrası Pentagon'un hamiliğinde ekonomistler, matematikçiler ve diplomatlardan oluşan bir ekiple tesis etti. Çok büyük başarılar kazandılar. 2008’de paramparça olması gereken ABD ekonomisini bitkisel hayatta olmasına rağmen günümüze kadar sağlıklı gösterecek kadar büyük illüzyonlar da çok ciddi katkıları oldu. Süreci 16 sene daha uzattılar. O kadar etkili oldular ki 2008’den on yıl kadar önce bu oluşum hazır hale gelmiş olasaydı belki ABD bugün uçurumun dibinde olmayacaktı…

Ünlü ekonomist James Rickards bu kurumun faaliyetlerini ve iç yapısını Kur Savaşları isimli bestseller kitabında anlattı. Tüm okurlarıma eseri ısrarla tavsiye ederim.

Tüm dünyada kartlar özellikle iktisadi meseleler açısından yeniden dağıtılırken bizim de böyle bir kuruma, ekonomimizi korumak, gözetmek, büyütmek ve her şeye önceden hazırlıklı hale getirmek adına ihtiyacımız var…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.