Aylardır düşen navlun ücretleri Husiler’in sahneye çıkışı ile ticaret yollarının değişmesi sayesinde hızla yükselmeye başladı.
Ne tesadüf ama dimi?
Yemen’deki İran destekli Husiler’in bir anda Kızıldeniz’deki gemileri vurmasıyla başlayan garip bir sürecin içerisindeyiz. Küresel taşımacılık şirketleri olaylar çerçevesinde, Afrika Boynuzu’ndan başlayıp yaklaşık 30 kilometrelik bir hattı içeren, Kızıldeniz’i Aden Körfezi ve Umman’a bağlayan bu müthiş stratejik güzergahı, yani Bab’ül Mendeb rotasını terk edip istikametlerini Ümit Burnuna döndürüverdiler. Böylece gemilerin seyahat süreleri %40 artmış oldu.
Hatırlanacağı üzere haziran ayında açıklamalarda bulunan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Ayşem Ulusoy ortalama navlun fiyatlarının bu ay, geçen yılın haziran ayına göre %78 azaldığını ve 924 dolara kadar gerilediğini belirtmişti.
Eylül ayındaysa Çin'den ABD'nin Batı Kıyıları'na konteyner maliyetinin, Ocak 2022'ye göre yaklaşık %60 düştüğü ve 4 bin dolar civarına gerilediği, Asya'dan Avrupa'ya gönderilen bir konteynerin maliyetinin de %50’den fazla gerileyerek 8 bin dolar seviyesine indiği konuşuluyordu.
Husiler’in saldırısı ile 2023’ün sadece 6 ayında 9 milyon varile yakın petrol, milyarlarca dolarlık LNG taşınan, küresel ticaretin %10’luk kısmına ev sahipliği yapan bir güzergahın 150 yıl sonra Ümit Burnu’na dönüyor olması gerçekten çok ilginç.
Husilerin vurduğu Liberya Bandıralı Al Jasrah isimli geminin sahibi olan ve bölgedeki tüm sevkiyat operasyonlarını durdurduğunu ilan Hapag Lloyd Co. her ne kadar Batılı bir firma olarak gözükse de firmada Katarlıların %12 ve Suudilerin (kamu yatırım fonunun) %10 ortaklığının olması büyük resime bakınca insanın kafasını daha da karıştırıyor…
Süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz!